• BDU Media archief

Thuishuis Veenendaal krijgt donatie voor aanpassing keuken

VEENENDAAL  Het bestuur van de stichting November 1981 gaat het Thuishuis in Veenendaal-Oost ondersteunen met zevenduizend euro voor aanpassing van de keuken. De stichting Het Thuishuis is opgezet door ouders voor hun kinderen met een verstandelijke beperking. De kinderen gingen naar de Oranjeschool. De ouders onderzochten de mogelijkheden voor wat betreft 'zelfstandig' wonen. ,,Onze droom was dat het een beetje op een ´gewoon gezin´ moest lijken, waarbij de ouders konden meedenken over het beleid”, zegt Everdien van de Garde. ,,In 2012 gingen de kinderen, inmiddels volwassen, zelfstandig begeleid wonen.”

Gerard van Wijk

PATRIMONIUM Het gaat om negen appartementen, met een gemeenschappelijke huiskamer, keuken en werkruimten voor de leiding. De bewoners huren hun appartement van Patrimonium woonservice, de huur wordt betaald van hun Wajong uitkering. De zorg wordt geleverd door ´s Heeren Loo. Er wonen in het Thuishuis nu vijf vrouwen en vier mannen, in de leeftijd van 27 tot 35 jaar.

De stichting November 1981 financiert zaken die op een andere manier niet verkregen kunnen worden. Ouders van kinderen met een beperking, geboren voor 1950, spaarden voor hun kinderen. ,,Immers, na het overlijden van de ouders, kunnen deze kinderen niet voor zichzelf zorgen. Ze moeten de benodigde hulp inkopen en daarvoor is geld nodig. De sociale verzorgingsstaat was in die tijd nog ver weg”, zegt secretaris Cees van Hal van de stichting.

In de jaren zeventig kwamen de eerste gezinsvervangende tehuizen. Alle nieuwkomers bleken over een kleiner of groter spaarsaldo te beschikken. In samenspraak met ouders en bewindvoerders is besloten deze spaarsaldi te stallen in een stichting. Uit de ter beschikking gestelde gelden en opbrengsten van beleggingen worden donaties gedaan.