• Daan van Os Photography

Theaterkoor Prove It bestaat 20 jaar

VEENENDAAL Theaterkoor Prove It bestaat twintig jaar. Het koor, dat repeteert in Veenendaal en in Doorn, viert dat met vier jubileumvoorstellingen, één op 23 juni in Austerlitz en drie in Leersum op 28 en 29 juni.

Prove It maakt al 20 jaar avondvullende programma's vol muziek en spel. Elk jaar weer met een nieuw thema. In dit jubileumjaar haalt het koor een potpourri van de beste liedjes uit het hele oeuvre uit de kast. De jubileumvoorstellingen hebben het thema 'Prove It - als ooit tevoren'.

,,We kijken elk jaar weer of we nog inspiratie hebben voor nóg een voorstelling", vertelt Jan Torny. Hij is samen met muzikale vriend Petro Mudde oprichter en al 20 jaar dirigent van Prove It. ,,En het antwoord op die vraag is al 20 jaar 'Jaaa!!! Nóg een keer!!!'"

PROJECTKOOR Het is een koor 'op projectbasis: ieder jaar is de samenstelling van het koor anders. ,,Soms haken mensen na afloop van een project af en hebben we ruimte voor nieuwe zangers. Dit jaar zijn we met 19 zangers, uit Veenendaal en omstreken: 9 mannen, 10 vrouwen. En ik. Dat maakt 20. Da's toeval, maar toch..." 

De selectie van de koorleden gaat op kwaliteit van de zangstem en op acteertalent. ,,Een lied komt alleen over als het technisch goed wordt gezongen en als zowel de zang als het spel 'doorleefd' is. De zanger moet voelen wat hij of zij zingt, anders kan het gevoel niet worden overgebracht op het publiek..."

INTIEME SFEER Voor dat onderdeel werkt het koor al jaren met de Utrechtse regisseur Meta Stevens.  Dat Torny en zijn koor er ieder jaar toch weer in slagen om mensen te raken, blijkt uit de verkoop van de kaarten. ,,Het gaat hard", meldt Torny. ,,We hebben best een vaste groep enthousiaste fans. Ik denk dat het ook aan de formule ligt. Niet het publiek in de zaal en wij op een toneel, ver boven het volk. Nee, wij zingen en acteren tussen de tafels, waar de mensen zitten en wat eten en drinken. Dat geeft een gemoedelijke en intieme 'voeten-op-de-bank'-sfeer. Ook voor ons, we vinden het fijn om dicht bij ons publiek te spelen. We zijn dan ook snel uitverkocht..."

Het zijn vooral vrolijke, energieke, lekkere liedjes, poppy, jazzy en swingend, legt Torny uit. ,,Maar we raken ook de gevoelige snaar hoor. We zijn heus niet bang voor mineurakkoordje... Als er maar gevoel in zit!"

PLEZIER Voor Torny is het 20-jarig jubileum geen reden om er een punt achter te zetten. ,,Nee! Het is nog steeds veel te leuk. We gaan net als altijd meteen na de laatste voorstelling brainstormen over een nieuw thema. Als we iets vinden dat ons aanspreekt gaan we gewoon weer aan de slag. Zolang wij er plezier in hebben om elke week te oefenen en het publiek er nog naar uitkijkt, blijf ik - blijven we - doorgaan."

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.prove-it.nl