• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Taxichauffeurs eisen loon in Ede (video)

VEENENDAAL Ongeveer tachtig taxichauffeurs uit het hele land van CTS Klomp Groepsvervoer BV eisten maandagochtend samen met medewerkers van de FNV-vakbond achterstallig loon op bij het hoofdkantoor aan de Galvanistraat 14-1 in Ede.

 

Met toeters en spandoeken waren de chauffeurs in hun vrije tijd vanuit Friesland, Noord-Holland, Twente, Achterhoek, Limburg en Utrecht naar Ede gekomen om hun frustratie kracht bij te zetten. Ook protesteren ze tegen de eenzijdige aanpassing van hun arbeidscontract door de werkgever.

Minke Jansma, onderhandelaar FNV Taxi: ,,Al maanden is er bij Klomp groepsvervoer grote onrust over de te late loonuitbetalingen, gewerkte uren die niet uitbetaald worden en het niet naleven van de cao. Het rommelt bij Klomp en de mensen zijn het zat. Nu wordt de arbeidsovereenkomst eenzijdig gewijzigd en krijgen mensen met terugwerkende kracht minder betaald dan hun contract. Dit kan en mag niet gebeuren. De lonen in de sector zijn al laag en mensen krijgen nu nog minder. Dit is onrechtmatig en onfatsoenlijk.

Herbert Römer van het FNV gaf voor het kantoor aan dat hij respect verwacht van algemeen directeur Johan van Praat, die eerst niet naar buiten wenste te komen. ,,Niet verschuilen achter je bureau'', riep iemand. Bij sommige werknemers zou de achterstallige betaling dit jaar zijn opgelopen van 2 tot 5000 euro.

Vanaf maart dit jaar is de hoeveelheid personeel bij Klomp bijna gehalveerd naar een kleine zeshonderd man. ,,Dat betekent dus de helft minder loonkosten. Waar gaat dat geld naar toe?'', vroeg de boze woordvoerder Römer zich af.

Van Praat kwam uiteindelijk naar buiten en sprak: ,,Het spijt ons dat u niet het gesprek met ons hebt opgezocht. Sommige kritiek die wij krijgen gaat om zaken die verkeerd geïnterpreteerd zijn. Op een aantal punten loopt een juridische procedure en die moeten we afwachten. Dan is vooraf actie voeren niet een middel om een vermeend gelijk af te dwingen. Je kunt van mening verschillen, maar wij denken dat we keurig de regels volgen. Ons beleid is erop gericht het werk nu voor alle chauffeurs te behouden.''

Römer reageerde: ,,Deze mensen zijn echt tot wanhoop gedreven, anders komen ze niet van heinde en verre." Een andere FNV'er: ,,Veel chauffeurs hebben echt problemen met het betalen van hun rekeningen, zodat ze moeten vrezen voor gas-en elektriciteitsafsluiting of huisuitzetting. Hoe gaat u hen helpen de winter door te komen?'' Van Praat liet weten dat hij wil meedenken met chauffeurs die werkelijk in de problemen komen, om te voorkomen dat ze onherstelbare schade oplopen. Römer verklaarde vervolgens dat het FNV met de directeur om tafel wil.

Vakbond het CNV had dit maandag al gedaan. ,,Het bedrijf zegt dat ze drie dagen voor het einde van de maand de salarissen gaat betalen'', verklaart Peter de Ridder. ,,Bovendien is er een verschil van mening over betaling van rijtijd als werknemers een busje van Klomp bij huis hebben staan."

De Ridder zegt dat Klomp kampt met late betaling van opdrachtgevers en dat er geen reserves zijn om aan de eigen verplichtingen te voldoen. ,,Dat is wel zorgelijk.''