• Lex van Lieshout

Supermarkten willen deur op zondag openen

VEENENDAAL De supermarkten in Veenendaal willen op zondag hun deuren openen wanneer dat door de gemeente mogelijk wordt gemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van de fractie van de PvdA. De eigenaren van de supermarkten konden in de afgelopen weken anoniem kenbaar maken of ze al dan niet mensen in de gelegenheid willen stellen op zondag te shoppen. Slechts twee ondernemers zeggen hun winkel gesloten te houden, de overige ondernemers gaan hun supermarkt op zondagen openen. Een tweetal ondernemers doet de winkel open ,,als collega ondernemers dat ook doen."

Gerard van Wijk

,,De uitkomst heeft ons verrast", zegt fractievoorzitter Albert Doelwijt van de PvdA. ,,Het is een beperkte openstelling op zondag. De hoofdlijn is dat het moet kunnen. Partijen in de raad zijn vrij om te stemmen naar hun eigen principes over de koopzondag. Kleur bekennen, daar komt het nu op neer." Dat geldt ook voor de collegepartijen. Het college en ook de collegepartijen hebben met elkaar afgesproken niet met voorstellen of initiatieven te komen inzake de openstelling van winkels op zondag. Maar vanuit andere partijen kan dat initiatief wel komen.

,,Wij willen de zondagopenstelling van supermarkten bespreekbaar maken. Veenendaal is geen eiland, als er niets gebeurt gaat de boel op slot. In bijna alle gemeenten in de regio zijn in ieder geval de supermarkten open op zondag en dat blijkt een groot succes. Er gaan nogal wat mensen uit Veenendaal in andere gemeenten shoppen, de ondernemers hier missen omzet. Waarom een half weekend open gaan, als je een heel weekend hebt? Het gaat niet alleen om economische motieven, maar het is ook een kwestie van klantvriendelijkheid. Je winkel open doen als de mensen vrij zijn. Wie niet wil winkelen op zondag hoeft dat niet te doen. Op zaterdag zijn met name de jonge gezinnen en tweeverdieners druk. Alles moet op die zaterdag gebeuren, halen en brengen van kinderen naar het sportveld, bezoek aan ouders en grootouders."

Het initiatiefvoorstel van de PvdA wordt na de zomer door de raad behandeld. Om het mogelijk te maken dat de supermarkten op zondag open gaan dient de verordening op de winkeltijden te worden veranderd. Doelwijt gaat voor een algemene vrijstelling. Zijn fractie heeft zich verdiept in de gang van zaken in andere gemeenten. Zo loopt er in de Utrechtse Heuvelrug een proef, waaraan de supermarkt in Leersum niet mee doet. ,,Die ondernemer heeft er inmiddels spijt van, hij is bang voor zijn klandizie." Veenendalers doen op zondag boodschappen in Utrecht, maar ook in Amerongen en Wageningen.

Doelwijt heeft ,,goede hoop op een meerderheid in de raad." Als partijen hun verkiezingsbeloftes nakomen moet het lukken, redeneert hij. ,,De openstelling schept ook werkgelenheid, met name voor jongeren. Niet alle supermarkten hoeven alle zondagen open, dat is een kwestie van afspraken maken en uitwerken." Bijkomende voorwaarde is dat het parkeren op zondag gratis blijft. ,,Anders heb je toch mensen die naar andere gemeenten gaan."

Label:

Koopzondag