• Lex van Lieshout / ANP XTRA

Subsidie voor 'nul op de meter' bestaande koopwoningen

VEENENDAAL De meeste nieuwe woningen die worden gebouwd zijn 'nul op de meter' (gasloos) woningen. Het ombouwen van bestaande woningen naar 'nul op de meter' is een ander verhaal, beduidend ingewikkelder en kostbaar. Het is nog onduidelijk hoe deze ontwikkeling om tot een duurzame energieneutrale samenleving te komen vorm moet worden gegeven. ,,Het zal een forse ingreep vergen, wij zijn ook benieuwd hoe het verder gaat", zegt wethouder Marco Verloop. ,,Je moet ergens beginnen."

Daarom heeft de gemeente een subsidieregeling 'nul op de meter' renovatieconcepten voor koopwoningen in Veenendaal vastgesteld. Voor twee woningen is 15.000 euro beschikbaar gesteld als tegemoetkoming, maximaal 7.500 euro per woning. 'Nul op de meter' brengt onder meer het (extra) isoleren van vloeren, muren en daken met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat het technisch mogelijk is, ook bij bestaande woningen.

,,Het is een eerste begin in Veenendaal. In totaal kost een renovatie voor deze doeleinden 40.000 tot 60.000 euro en wij hebben maar een beperkt subsidiebudget ter beschikking. Dat gebruiken we voor promotiedoelen", aldus de wethouder.