• Joëlle Kelderman

Strategisch opzoeken voor strategische visie

VEENENDAAL Het college heeft de raadscommissie 'strategische visie Veenendaal 2040' geadviseerd om in plaats van een 'dag van de toekomst' te kiezen voor een 'dag van de toekomst on tour'. De commissie heeft al een aantal bijeenkomsten gehad waarbij de samenleving wordt betrokken in het gewenste beeld voor Veenendaal over een kwart eeuw. In een later stadium moet de raad een besluit nemen over de gewenste richting en de maatregelen die daar bij passen. Het blijkt echter moeilijk om voldoende inwoners warm te laten lopen voor betrokkenheid bij dit thema. Er was een 'dag van de toekomst' gepland op de zaterdag voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar die is afgeblazen omdat werd gevreesd voor een te lage opkomst.

Dan moet het maar over een andere boeg, is de gedachte van college en van de bijzondere raadscommissie. ,,Als de inwoners niet naar het gemeentehuis komen voor dit thema, dan gaan wij de mensen opzoeken." Daarbij wordt gekeken naar een goede doorsnede van de bevolking. Minimaal 300 mensen worden over de toekomstvisie bevraagd: 100 op straat, 100 op scholen en 100 digitaal. Elke middelbare school wordt bezocht, de jongeren van nu zijn tenslotte de volwassenen van straks.

In De Cultuurfabriek, in het gemeentehuis en op de Markt kunnen ingekorte filmpjes worden bekeken waarna een voorkeur voor een bepaald scenario kan worden aangegeven. Indien nodig gaat de raadscommissie ook de wijken in om voldoende respons te bemachtigen.