• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

Stoof Zwarte Jannetje naar Museum Veenendaal

VEENENDAAL De stoof waarop 'Zwarte Jannetje' in haar huis op de huidige Prins Bernhardlaan in Gelders Veenendaal haar voeten warmde, gaat naar het museum. De stoof is vorige week gearriveerd bij de Historische Vereniging Oud Veenendaal in de Cultuurfabriek.

Aart Aalbers

Binnenkort zal er met het museum een uitruil plaatsvinden van foto's en tekstmateriaal waarbij ook de stoof in de museumcollectie zal worden opgenomen. De schenker is de familie H. Wijnmalen uit Veenendaal die hun eigen stoof jaren geleden heeft geruild met de stoof van de familie Van Doorn. ,,De dochter van Van Doorn vond onze stoof mooier en vertelde erbij dat hun stoof van Zwarte Jannetje was geweest."

ZWARTE JANNETJE Wie was eigenlijk Zwarte Jannetje zullen veel jonge en nieuwe Veenendalers zich afvragen. Ze is geboren als Jannetje Hootsen op 9 maart 1860 in Gelders Veenendaal en is op 2 december 1919 in Gelders Veenendaal overleden aan een longontsteking. Ze ligt begraven in het gemetselde familiegraf 003 op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg. Hun woning stond links naast de ingang van de Julianakerk. 

Jannetje had donker haar, was altijd gekleed in het zwart, zelfs het kapje op haar hoofd was zwart, vandaar haar bijnaam. De vrijgezelle, vrome vrouw was erg gelovig. Naarmate ze ouder werd bezocht ze gezelschappen waar geestelijke zaken besproken werden en kreeg ze volgelingen. Dit laatste was over de gemeentegrens zoals in de Alblasserwaard en Polsbroek. Ook brak ze met de Oude Kerk op de Markt. Omdat ze erg wettisch leefde, de bijeenkomsten besloten waren, medische hulp voor mens en dier weigerde en beschuldigd werd van geestdrijverij, vestigde ze als sekteleidster de aandacht op zich.

Na haar dood is er veel over haar geschreven. Ze wilde niet op de foto en is er geen afbeelding van haar beschikbaar. Veel over haar is te lezen in het door Leendert H. de Kluijver geschreven boek 'Het Antjesgeloof - Het merkwaardige gezelschap van Zwart Jannetje uit Veenendaal'.

Op YouTube staat een documentaire over haar.