• Lex van Lieshout ANP XTRA

Steeds meer kinderen leven in armoede

VEENENDAAL Steeds meer kinderen in Veenendaal leven in armoede. Uit een tussentijdse evaluatie van het minimabeleid blijkt dat het aantal is gestegen van 1400 in 2013 naar 1720 vorig jaar.

Gerard van Wijk

,,Kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld staan vaker aan de zijlijn. Ze zijn minder vaak op sport of muziekles dan hun leeftijdsgenoten uit 'rijkere' gezinnen, ze kunnen niet naar zwemles, ze gaan niet naar verjaardagsfeestjes omdat ze geen cadeautje mee kunnen nemen, ze kunnen niet mee op schoolreis of ze beschikken niet over een fiets of winterjas", zegt Ali Groebe, voorzitter van de PvdA in Veenendaal.

TALENT ONBENUT ,,Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die opgroeien in armoede, juist door de achterstand die ze oplopen, ook in hun latere leven vaak niet uit de armoede komen. Dat kan leiden tot onwenselijke economische en maatschappelijke gevolgen wanneer het talent van deze kinderen in de toekomst onbenut blijft."

THEMA-AVOND Maandag 6 februari houdt de PvdA vanaf 20.00 uur in het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost een bijeenkomst onder de titel 'Kansen voor alle kinderen'. Tweede Kamerlid John Kerstens is erbij aanwezig, evenals wethouder Nermina Kundic, raadsleden, Kerk en Minima, Netwerk voor Jou, Youth for Christ en Hulp in Zicht. Iedere geïnteresseerde is welkom. Het kabinet heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor armoedebestrijding onder kinderen. Veenendaal ontvangt vanaf dit jaar jaarlijks bijna 340.000 euro voor dit doel. Raadslid Puck van Aart heeft in de raad een warm pleidooi gehouden om snel met een plan te komen om het geld goed te besteden.

,,We moeten met elkaar voorkomen dat er steeds nieuwe kinderen onder de armoedegrens belanden en we gaan er samen voor zorgen dat Veenendaal voor alle kinderen zo snel mogelijk armoedevrij is. Alle kinderen hebben recht op een onbezorgde jeugd."