• Archief 2016

    Jeroen van der Veer

'Stadsakker is voor iedereen een win-winsituatie'

VEENENDAAL Op de grond tussen het Ontmoetingshuis en het benzinestation langs de Rondweg-Oost krijgt Stichting Voedselbank Veenendaal een stadsakker. Op het gebied van drie hectare kan men straks groente en fruit produceren en daarmee een extraatje bieden aan de gebruikers van de stichting. ,,Het is voor iedereen een win-winsituatie."

Jeroen van der Veer

 

Kees Huibers is tevreden over het experiment. Want dat is het, legt de voorzitter uit. ,,We vinden het wiel niet uit, want het is in andere steden al een succes, maar het is voor ons wel nieuw. Het gaat dan ook om een pilot, die wij in de toekomst nog meer glans willen geven."

Op de stadsakker zullen vrijwilligers straks groente en fruit gaan verbouwen. De stichting krijgt de komende vijf jaar in totaal 10.000 euro subsidie om van de Stadsakker een succes te maken.

SOCIAAL Naast het feit dat de tuin veel gezonde producten moet gaan opleveren, zijn er binnen de Voedselbank nog meer belangrijke voordelen. Zo zijn vrijwilligers met groene vingers uiteraard welkom om hun steentje bij te dragen. ,,En als je, om wat voor reden dan ook, werkloos bent en het fijn vindt om in de natuur bezig te zijn, is dit natuurlijk een ideale tussenstap. Het sociale aspect zal dan ook erg belangrijk worden, wat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt uit een sociaal isolement kan halen", aldus Huibers.

Het is overigens nog niet bekend wanneer de stichting daadwerkelijk kan beginnen met de Stadsakkers. ,,Maar we moeten er wel wat haast achter zetten, want in het voorjaar moet je zaaien."

Het is voor Kees Huibers moeilijk antwoord te geven op de vraag of het goed gaat met de Voedselbank in Veenendaal. Hij wil graag bevestigend antwoorden, maar dat maakt het antwoord meteen ook dubbel. Elke persoon die bij de Stichting komt, is er immers één te veel. ,,Maar als je puur praktisch kijkt, gaat het met ons erg goed."

LACH Dit kan vrijwilliger Joke Zeegers benadrukken. Zij heeft vrijdag geholpen in de vestiging op de Gilbert van Schooonbekestraat. De groep vrijwilligers heeft weer flink wat mensen gelukkig gemaakt. De dag voor het weekend zijn er 18 vrijwilligers actief en samen helpen ze in totaal zo'n 170 gezinnen. ,,Niemand komt hier voor zijn plezier, maar wij hopen hen wel naar huis te zien gaan met een lach."

,,Dat gebeurt ook vrijwel altijd", aldus Zeegers, die weekcoördinator is. ,,Iedere vrijwilliger heeft zijn of haar eigen taak. Wij helpen de mensen met enorm veel plezier en onze dag is gemaakt als men met een glimlach het weekend tegemoet gaat."

De stichting heeft een vrijwilligersbestand van zo'n 110 personen. Het stemt tot tevredenheid bij de voorzitter. ,,Wij willen de drempel hier zo laag mogelijk houden, al blijft het wel noodhulp. De mensen die tussen wal en het schip belandden willen wij een duwtje in de juiste richting geven en dat lukt ons aardig. Zo belde laatst een vrouw om afscheid van ons te nemen. Ze was blij dat ze de voedselbank niet meer nodig had, maar ging ons wel missen. Dat is denk ik het mooiste compliment dat je kunt krijgen."