• Staatssecretaris Paul Blokhuis (r.) luistert aandachtig naar de bewoners van WELKOM.

    Aart Aalbers
  • Staatsecretaris Paul Blokhuis bezoekt WELKOM in Veenendaal.

    Aart Aalbers
  • Staatsecretaris Paul Blokhuis bezoekt WELKOM in Veenendaal.

    Aart Aalbers

Staatssecretaris Paul Blokhuis op bezoek in Veenendaal

VEENENDAAL Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan Veenendaal. Hij werd door WELKOM-oprichtster Cora van de Bovenkamp-Schuurman ontvangen in gebouw Carrefour aan de Vijftien Morgen.

Aart Aalbers

Blokhuis werd direct enthousiast bij het aanhoren van de verhalen van enkele van de 81 bewoners en van locatiemanager Jolanda Davids-Schuurman over het feit dat wonen, werken, leren en zorg voor daklozen op één adres is geconcentreerd. Blokhuis: ,,Mijn eerste indruk is dat de geïnvesteerde euro's hier goed tot zijn recht komen. Ik word enthousiast van zoveel pit. Het spreekt me aan!"

DAKLOOS Na zijn aankomst ging de staatssecretaris eerst bij enkele bewoners hun woonruimte bekijken en sprak kort met hen. Hierna werd hij voorgesteld aan een drietal bewoners. Bewoner Hendric vertelde hem dat hij dakloos was en moeilijk woonruimte kon vinden. ,,Ik woonde in een camper. Ik hoorde van WELKOM en ben blij dat ik nu weer normaal kan leven."

ONDERGEDOKEN Een mevrouw, die de schuilnaam Lola gebruikt, vertelde de staatssecretaris ,,Ik heb twee jaar ondergedoken gezeten en ben via de crisisdienst hier terecht gekomen. Ik zat in de overleefstand. Ik ben bij WELKOM weer mens geworden. Men is hier met je begaan." Ook bewoner Cor uitte lof ,,Ik ben hier vier maanden. In het begin moest ik tot rust komen. Ik ervaar hier een sterk stuk veiligheid. Fantastisch!" Blokhuis gaf hen mee: ,,Stoer dat jullie hier zitten en mij te woord willen staan."

(De tekst gaat onder de video verder)

EEN THUIS De locatiemanager sprak de genodigden toe: ,,We proberen bij WELKOM de bewoners naast wonen ook een thuis te geven. Helaas moeten we van sommigen weleens afscheid nemen als blijkt dat ze niet de juiste insteek hebben." Haar zus Cora vult aan dat WELKOM in 2018 maar liefst 120 mensen heeft geholpen. ,,We willen de bewoners binnen twee jaar zover krijgen dat ze zelfredzaam zijn. Soms lukt dat binnen een jaar. Het is echt niet altijd rozengeur en maneschijn.''

Alle bewoners hebben een rugzak en zoals een bewoner zei 'Ik heb naast een rugzak ook een trolley en een stapel koffers met problemen'. De aanwezige agenten Louis en Xander lieten weten vol lof te zijn: ,,Bij sommige bewoners kwamen we, toen ze nog elders woonden, letterlijk wekelijks aan de deur. Nu nooit meer. De laatste maanden is hier niets meer gebeurd."

TOEKOMST Van de Bovenkamp over de toekomstplannen: ,,We willen binnen vijf jaar doorgroeien naar 25 vestigingen waaronder Ede en hebben daarbij ook Den Haag nodig." Blokhuis gaf aan dat hij die middag een gesprek heeft met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en de problemen waar WELKOM tegen aanloopt direct met haar zal bespreken. In de beginfase vond de gemeente Veenendaal het erg lastig om met zo'n nieuw concept om te gaan. Het gevolg daarvan was dat er weinig medewerking van de gemeente werd ondervonden. Davids: ,,Gelukkig is daar een kentering in gekomen en werkt men nu wel mee."