• OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie
 • 'Vrienden van De Lampegiet' konden woensdag al kaarten kopen.

  OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie
 • Hadewych Minis zorgde voor een muzikale, herkenbare, grappige en ontroerende voorstelling.

  OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie
 • OhBelle Fotografie

Sprankelende aftrap De Lampegiet

VEENENDAAL De zomer moet nog beginnen, maar in de theaterwereld wordt ruim van tevoren geprogrammeerd. Zo kon het gebeuren dat vorige week aan het eind van een (toch al) warme zomerse dag de aftrap plaatsvond van het programma 2018-2019 in theater De Lampegiet. Voor 'de vrienden van De Lampegiet' en genodigden. Het werd een enthousiasmerende en sprankelende presentatie van wat er allemaal te gebeuren staat, verzorgd door programmeur Nicky van Rossum en directeur Patrick Marcus. Stad en land hebben ze afgereisd om voorstellingen te bekijken en er voor te zorgen dat wat zij goed vinden ook naar Veenendaal komt.

Gerard van Wijk

Volgens Marcus behelst het palet van de voorstellingen komend seizoen het hele kleurenspectrum. ,,Theater De Lampegiet verandert net als een kameleon in de kleur die het beste past bij de voorstelling van de avond. Er gebeurt steeds wat anders, wij nemen u graag mee naar dit soort avonturen.” Korte films krijgen de honderden bezoekers te zien van artiesten die Veenendaal komend seizoen aan doen. Er wordt een proeve van bekwaamheid op het toneel neergezet door drie dansers ('daar is interesse voor, dat gaan we mooi opbouwen'). We lopen aan de hand van de presentatoren door het palet van de mooie verwachtingen.

MINIS Hadewych Minis geeft een preview, zij staat donderdag 29 november op hetzelfde toneel. Ze zingt, acteert en danst en zij presenteert met 'Minis Plus' haar eerste echte solovoorstelling. ,,Het is een zoektocht naar mezelf. Ik ben de 40 gepasseerd, sommigen gaan in psychoanalyse, anderen gaan solo.” Ze acteert deze avond als oppas van de kinderen, want Minis zelf kon niet ,,omdat zij helaas aan het schrijven was.”

CABARET Vrijdag 2 november komen Yentl en de Boer met hun tweede cabaretprogramma. Het duo ontving de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied: 'Ik heb een man gekend'. Onuitputtelijke liedjesmakers, volgens de recensenten. Wat cabaret betreft is er voor iedereen komend seizoen wat te beleven: Bert Visscher, Tineke Schouten (uiteraard), Lebbis, Purper, Sara Kroos, Erik van Muiswinkel, Arjen Lubach, Paulien Cornelisse, Peter Pannekoek, Peter Heerschop, De Partizanen, Paul de Leeuw, Freek de Jonge, Veldhuis en Kemper en Thomas Acda, om eens wat te noemen. Op het terrein van de dans komt Introdans, het Internationaal Danstheater en staat voor donderdag 17 januari De Notenkraker als onverbiddelijke kraker op de agenda.

OEROL IN VEENENDAAL Het Australische Casus Circus (dinsdag 30 oktober) geeft in Veenendaal een bijzondere voorstelling. Zij zijn een geziene gast op internationale festivals. Er is verder in beperkte mate klassieke muziek, musicals, muziek in allerlei vormen, toneel (met onder andere Anne Wil Blankers en Bram van der Vlugt), komedie, familievoorstellingen en opera (Tosca). En er zijn 'buitenlampegietse activiteiten', zoals zaterdag 30 januari dit jaar 'Theater op 't Fort', een dag theater bij Fort aan de Buursteeg, onder de noemer 'Oerol in Veenendaal.

THEATERWEEKEND Voor het eerst doet De Lampegiet mee aan het nationaal theaterweekend, eind januari. Op het toneel bij de kick-off een trio van het Jongerenpanel, dat meepraat over voorstellingen die jongeren interessant vinden. De jongeren adviseren en stellen een eigen selectie samen. Zij zijn tenslotte de toekomstige theaterbezoekers.

De voorverkoop begint vrijdag 18 mei om 11.00 uur.