Speciale ode aan Veense museumvrijwilliger

ELBURG In het kader van de 'Nationale Vrijwilligersdag' brengt de Museumvereniging vrijdag speciale odes aan museumvrijwilligers. Zo ook aan vrijwilliger Coen van Vliegen die sinds 1991 vrijwilliger is in het Museum Veenendaal. 

Via een speciale video wordt Van Vliegen in het zonnetje gezet en bedankt voor zijn inzet als vrijwilliger. Met een 'Ode aan al onze museumvrijwilligers' bedankt de Museumvereniging in totaal 27.000 museumvrijwilligers. De ode bestaat uit in totaal 44 miniportretten met persoonlijke verhalen en motivaties. ,,Vrijwilligers zijn onmisbaar en daarom van onschatbare waarde voor de museumsector. De 27.000 museumvrijwilligers verrijken naast de musea ook zichzelf met hun werk. Musea en vrijwilligers zijn samen de schakel tussen heden, verleden en toekomst", aldus Mirjam Moll, waarnemend directeur Museumvereniging.

VRIJWILLIGER In de provincie Gelderland zijn in totaal 4.852 mensen werkzaam, van wie 77 procent als vrijwilliger. Landelijk gezien is dat 68 procent. ,,Nieuwe en jonge vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor musea, om ook op de lange termijn hoge kwaliteit en aansprekende tentoonstellingen te kunnen blijven bieden. Bijna alle Nederlandse musea, groot én klein, werken namelijk met vrijwilligers. Zelfs 15 procent van de musea draait volledig op hun tomeloze energie en toewijding."

De museumvrijwilligers zijn actief in bijna 9.600 voltijdsbanen in de sector. Kapitalisatie van de belangeloze inzet van vrijwilligers telt op tot 56 miljoen euro.