• Aart Aalbers

Snelheidsremmer Veenendaal is fiasco

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal heeft op het zuidelijke gedeelte van de Kerkewijk in 3D een tweetal, op voetgangersoversteekplaatsen lijkende, snelheid beperkende maatregelen aangebracht. Volgens omwonenden heeft het echter geen enkel effect. Het enige effect is dat de strepen geluidsoverlast veroorzaken. Kerkewijk-bewoner Auke Schuil vindt de strepen ,,te gek voor woorden. Zo snel als het kan verwijderen die dingen".

Aart Aalbers

Nabij de hoek Kerkewijk/ Sandenburg is Gert Kroesbergen in zijn tuin aan het werk. We vragen hem naar de functie van de driekleurige strepenpartij voor zijn woning. Hij vertelt dat er op de Kerkewijk tussen de Bergweg en de Cuneraweg enorm hard gereden wordt. ,,Iets meer dan twee maanden geleden kwamen ineens vier mannen die strepen op het wegdek aanbrengen. Wij wisten nergens van. Het moet zoiets als een heuvel verbeelden om de snelheid van de auto's te verlagen. Alleen niemand reageert op die strepen. Ze rijden met dezelfde snelheid verder. Als je iets verderop gaat staan, zie je dat niemand remt en dat niemand het gas los laat. Het effect is nul."

KLAGEN Kroesbergen denkt dat de strepen enkele duizenden euro's gekost hebben. ,,Het resultaat is alleen maar dat we nu in huis steeds bonjk, bonjk horen. Er zijn al buren die hebben geklaagd of gaan klagen."

Iets verderop, op de hoek Walenburg/ Kerkewijk, is een tweede streeppartij aangebracht op het wegdek. Het zit de bewoners aan de Kerkewijk blijkbaar hoog want bijna onmiddellijk komt Auke Schuil aangelopen. Hij is benieuwd waar mijn interesse naar uit gaat. Schuil vertelt dat verkeersdeskundigen van de gemeente Veenendaal, op verzoek van de bewonerscommissie Kerkewijk, op zoek zijn gegaan naar snelheidsbeperkende maatregelen.

NOORD-HOLLAND ,,De door ons gevraagde versmalling met een drempel zou te kostbaar zijn. We vroegen om een kleine verhoging om de snelheid eruit te halen. Men kwam echter met het voorstel om een aantal gekleurde strepen op het wegdek te maken waardoor de automobilist zou gaan afremmen. Men vertelde ons dat het ergens in Noord-Holland met succes was toegepast."

De Kerkewijk-bewoners waren blij dat er iets gedaan zou gaan worden. Schuil: ,,Er zijn auto's die op dit rechte stuk Kerkewijk zomaar honderd kilometer per uur rijden."

NOODGANG Terwijl we staan te praten komen inderdaad enkele auto's met een noodgang langs ons heen rijden. Schuil: ,,Het effect op de snelheid van passerende auto's is na plaatsing van de strepen helemaal niets. Er is geen auto die afremt. Wel hebben we veel geluidsoverlast gekregen en vooral 's avonds als het buiten stil wordt."

Schuil en zijn buren worden helemaal dol van het lawaai en gaan binnenkort de gemeente verzoeken om de strepen weer van het asfalt te verwijderen. Schuil: ,,Dit is het paard achter de wagen spannen. Volgens de deskundigen zou dit de oplossing zijn maar de auto's brullen er overheen."

Frank Bartelds van de gemeente beaamt dat het een 3D markering is met als doel een snelheid remmende werking. ,,We moeten het project nog evalueren."