Sneeuw dichtbij?

VEENENDAAL Kerst verliep opnieuw erg zacht met temperaturen boven de 10 graden. Het was zo´n 5 tot 7 graden warmer dan normaal. Beslist een grote afwijking, maar het valt volledig in het niet bij de extreme 'warmte' op de Noordpool tijdens Kerst. Daar steeg het kwik tot vlak bij het vriespunt. Een enkele plek kwam zelfs daadwerkelijk even op 0 graden uit. Dat is ongekend. Normaalt vriest het op en rond de Noordpool in de 'poolnacht' (het is er dag en nacht donker) tenminste 25 graden. Voor het Noordpoolgebied (een cirkel met een doorsnede van ruim 2000 kilometer rondom de geografische noordpool) was het 20 tot 25 graden warmer dan normaal. Het toch al recordzwakke ijs in zee begon zich zelfs terug te trekken.

Intussen begint het in eigen land toch weer kouder te worden. De rest van dit jaar bepaalt een ijzersterk hogedrukgebied het weer. Het levert rustig weer op waarbij het in de nacht en ochtend licht kan vriezen. Volgens de weerkaarten van afgelopen maandag zou vooral de nacht van donderdag op vrijdag behoorlijk koud kunnen worden met misschien wel matige vorst, -5 graden. In het begin van het nieuwe jaar nemen we afscheid van het hogedrukgebied.

Toch is het in de Nieuwjaarsnacht waarschijnlijk nog droog en vrij rustig weer. Vervolgens zien we een nieuw hogedrukgebied dat wat meer afstand neemt en z'n anker uitgooit op de oceaan, richting IJsland of zelfs Groenland. Dat is een interessante ontwikkeling waarbij de wind wat meer uit een noordelijke richting gaat waaien. Samen met lagedrukgebieden boven Scandinavië kan het vrij koud en tevens tamelijk wisselvallig weer worden. Omstandigheden waarbij je heel voorzichtig ook gaat nadenken over de kans op sneeuw. Laten we het zo zeggen, in de eerste week van het nieuwe jaar komt de sneeuw steeds dichterbij. In gebieden als Saurland, de Harz en misschien zelfs de Ardennen gaan skipistes wellicht open. Nu alleen nog afwachten (en voor velen misschien ook hopen) dat er ook in onze regio eindelijk weer eens een keer een sneeuwbui op bezoek komt.