Slag om de Grebbeberg als stripverhaal

RHENEN Bovenop de Grebbeberg, waar 75 jaar geleden bitter werd gevochten, presenteert striptekenaar Hennie Vaessen eind maart in Hotel het Paviljoen, zijn boek over de strijd om de Grebbeberg. Dit beeldverhaal is een van de diverse manieren waarop Stichting 75 jaar Slag om de Grebbeberg dit jaar stilstaat bij de historische gebeurtenissen.

Een beeldverhaal is een uitermate geschikt middel om jongeren historische kennis bij te brengen. Hoofdpersonen in dit verhaal zijn soldaten en burgers. Wat maakten zij mee? Hoe is het om in een loopgraaf te wachten op een vijand die je vreest? Wat maak je mee als je huis en haard moet verlaten? Vriendschap en loyaliteit zijn terugkerende thema's .

TWEE VERSIES Het boek verschijnt in twee versies: De Slag om de Grebbeberg en de Strijd om de Grebbeberg. De 'Slag om de Grebbeberg', is in eerste instantie gemaakt voor leerlingen van groep 7 en 8 in Rhenen. Deze versie heeft een cover gericht op de jeugd. De cover en tekst van de reguliere versie: de 'Strijd om de Grebbeberg' moet de volwassen lezer meer aanspreken. Het is Vaessen's vierde historische beeldverhaal. Hiervoor publiceerde hij al een striptrilogie over de Slag om Arnhem.

SLAG OM DE GREBBEBERG Het is augustus 1939, Nederland is in crisis. Vanwege een dreigende Duitse invasie worden 280.000 man onder de wapenen geroepen om Nederland te verdedigen. De dienstplichtige soldaten Gerard Roodhart (de Rooie), Johannes Eibergen (Hannes) en Jozef Schoenmaker (Bolle) arriveren op het station in Rhenen. Ze worden gelegerd in de Gelderse vallei, bij de familie Akkerman, in een piepklein huisje. De mannen leggen zelf, in de bloedhete nazomer van 1939, hun verdedigingswerken aan en in de daaropvolgende strenge winter van 1940 moeten ze ijshakken om de inundaties open te houden.

Dan is het zover: 10 mei 1940. Nazi-Duitsland valt aan. Rooie, Hannes en Bolle, trekken naar hun stellingen. De bevolking, waaronder de familie Akkerman, wordt geëvacueerd naar het Westen, aan boord van een kleine vloot kolenschepen. De volgende dag breekt een verbeten strijd uit op de Grebbeberg, waarbij de oppermachtige vijand de Nederlandse linies één voor één oprolt. Alles eindigt met het bombardement van Rotterdam, dat de familie Akkerman van dichtbij kan bijwonen. Van onze drie soldaten overleeft er maar één de meidagen van 1940...

TE KOOP Het boek wordt eind maart onder de schoolkinderen in groep 7/8 in Rhenen verdeeld. Het stripboek is vanaf 21 maart voor 16 euro te koop bij Hotel 't Paviljoen, museum Het Rondeel en de Bruna-boekhandel in Rhenen en te bestellen bij alle (strip)boekhandels en internetboekhandels in Nederland.

In Hotel 't Paviljoen vindt, van 20 maart tot en met 1 juli, de tentoonstelling: 'Strijd om de Grebbeberg, het ontstaan van een historisch beeldverhaal', plaats. In het hotel worden prints, schetsen en tekeningen van het boek tentoongesteld.