• Koen Suyk

Schop in de grond voor glasvezel in buitengebied

VEENENDAAL Deze week gaat de schop in de grond voor de aanleg van glasvezel in de Gelderse Vallei Zuid. Glasvezel buitenaf gaat de glasvezel aanleggen in het buitengebied.

Dat betreft voor Veenendaal onder andere de Grebbeweg, (Gelders) Benedeneind, Buurtlaan-Oost, het noordelijk deel van de Dragonderweg, Rauwveldseweg, Meentdijk, gedeelte van de Middelbuurtseweg en de sportvelden aan de Wageningselaan/Groeneveldselaan.

RENDABEL Een gemeentelijk woordvoerder laat weten dat de gemeente met Glasvezel buitenaf een convenant heeft gesloten waarin aanvullende voorwaarden staan, zodat voor hen de aanleg economisch ook rendabel is. In een eerder stadium zijn twee gebieden al grotendeels aangelegd en adressen die een abonnement hebben afgesloten bij een provider hebben een aansluiting op snel internet. Dat zijn de Gelderse Vallei Midden: Klompersteeg en Heiveldweg. Alsmede Kromme Rijnstreek: Zandheuvelweg.

GLASVEZEL Via glasvezel is het mogelijk om signalen over grote afstand te sturen en grote hoeveelheden data te transporteren. Volgens Glasvezel buitenaf ,,kan een snel en betrouwbaar glasvezelnetwerk ook voldoen aan de stijgende vraag naar data en diensten zoals internet, televisie en telefonie. Bijzonder aan glasvezel is dat de snelheid van het uploaden even snel is als die waarmee bestanden kunnen worden gedownload."