• Van links naar rechts: Lauren, Julian en Eduard met gevonden zaken.

    Aart Aalbers

Scholieren vissen scherpe munitie op

VEENENDAAL De Veense neefjes Julian, Eduard en Lauren vissen in het Omleidingskanaal niet op snoek maar op metaal. Met zeer krachtige magneten weten ze de ene na de andere verrassing boven water te halen. Tot patronen voor een - naar verluid - kalashnikov en een jachtgeweer toe.

Aart Aalbers

In de week na Kerst gooiden de broers samen met hun neef voor het eerst een zware magneet met een lang touw eraan in het Omleidingskanaal. Het was erin gooien en weer ophalen. Zo nu en dan zat er een oude verroestte spijker aan maar ook wel eens een munt of een horloge. Dat gaf moed om door te zoeken. Al snel hadden ze vier magneten gekocht waarvan er een zelfs een trekkracht heeft van 275 kilogram. Eduard:,,Op een keer zat de magneet aan een stuk ijzer van een brug vast en moesten we met z'n drieën uit alle macht trekken om de magneet weer los te krijgen."

PATRONEN De eerste keer dat ze een geldkist boven water haalden waren ze laaiend enthousiast. ,,Wij naar het politiebureau. Ze zeiden daar nog net 'Goed gedaan' en daarna konden we weer vertrekken." Dat doen we dus niet meer. Eduard: ,,We zijn nog een keer naar de politie gegaan toen we een brandkast uit het water haalden met daarin 30 patronen voor een jachtgeweer en 17 gevulde hulzen voor een machinegeweer. De politie pakte ze toen wel aan maar zeiden er gelijk bij dat als ze niet op scherp stonden we ze maar bij de gemeente moesten brengen. Hoe weten wij nu of ze op scherp staan?" Lauren laat zomaar uit zijn broekzak een scherpe patroon zien. ,,Heb ik opgevist met mijn magneet!" Julian (14) had ook goed beet. Zijn magneet had zich vastgezet op een klein geldkistje. ,,Ik kreeg het thuis open en er zat nog iets in ook. Allemaal oude verlopen munten uit de gulden tijd. Ook nog een oud horloge maar dat werkt niet meer. Maar wel leuk."

BRANDKASTEN Op een keer visten de scholieren langs de Duivenwal-West. Daar zat geen school vissen maar lag een school kluizen en brandkasten op de bodem. Eduard:,,Sommige waren te zwaar om op de kant te krijgen. We konden zien dat de deur eruit was en hebben ze maar laten liggen." Bij de Geersebrug lagen ook fietsen en een paar kale frames van bromfietsen op de bodem. Lauren, die bijna aan een stuk door praat:,,Je moet voor magneet vissen wel heel veel geduld hebben hoor. Meestal heb je niets." Zijn broer Eduard (11) vult aan dat het een dure hobby is: ,,Mijn magneet kostte zestig euro."

MOOISTE VANGST Op de vraag wat hun mooiste vangst tot nog toe is geweest zegt er niet een de oude horloges of guldens maar in koor ,,De brandkast van die oude mevrouw uit Brabant." De jongens vertellen hoe ze met heel veel moeite de brandkast op de oever hebben gekregen en toen samen naar huis hebben gesjord. In de brandkast bleken oude papieren te liggen zoals familieboekjes, garantiebewijzen en een grafbewijs. ,,Thuis hebben we de brandkast open gemaakt en alles in de bijkeuken laten drogen. Het stonk verschrikkelijk." Op enkele documenten stonden namen en een telefoonnummer. ,,Onze moeder heeft gebeld en kreeg een 80-jarige mevrouw aan de telefoon. Ze vertelde dat de brandkast bij haar uit de slaapkamermuur was gebroken. Haar dochter kwam alles bij ons ophalen en bracht een zak snoep mee en een plantenbak." Ze zijn het samen roerend eens dat dit voorval tot op heden wel het spannendste geweest is. Eduard: ,,Kwam ook omdat die oude mevrouw zo blij was en de eigenaar achterhaald is."