• Digital Days
  • Digital Days
  • Digital Days
  • Digital Days

Scholieren bedenken oplossing voor fietsverkeer in Veenendaal

VEENENDAAL Tweehonderd scholieren uit het voortgezet onderwijs uit de Foodvalley hebben vrijdag de Info Support Digital Days bezocht. Het was de eerste editie van het evenement. In de Basiliek in Veenendaal gingen zij in samenwerking met het Veenendaalse bedrijfsleven op zoek naar innovatieve oplossingen voor maatschappelijke thema's die momenteel spelen in de gemeente Veenendaal.

Na de wervelende openingsshow - verzorgd door studenten van het Technova College Ede - presenteerde Marloes ten Kate vier sprekers uit de praktijk. In een korte pitch inspireerden zij de scholieren over thema's als Artificial Intelligence, Augmented Reality, Internet of Things en Business Intelligence. Daarna vormden de scholieren groepjes om aan de slag te gaan om een 'tech-driven' oplossing te bedenken voor twee maatschappelijke problemen die spelen  in Veenendaal. Het eerste probleem ging over het veiliger maken van de gemeente voor fietsers. De andere uitdaging betrof hoe Winkelstad Veenendaal meer bezoekers kan aantrekken.

OPLOSSINGEN Na twee uur hard werken, met de mogelijkheid om tussendoor nog kennis bij de sprekers uit de praktijk in te kopen, was het tijd om de creatieve oplossingen in te leveren bij de jury. Van alle oplossingen werden er vervolgens vier geselecteerd om hun idee te presenteren voor de jury. Deze jury, bestaande uit directieleden van IT-bedrijven en het onderwijs, met als juryvoorzitter wethouder Marco Verloop hebben de ideeën beoordeeld op relevantie, creativiteit en techniek.

SMART ROAD Uiteindelijk trok de groep met een idee voor een 'Smart Road' aan het langste eind. Met de toepassing van onder andere Big Data, Artificial Intelligence en LED-strips kan het fietsverkeer in betere banen worden geleid. Het winnende team kreeg de Tech Day Trophy overhandigd door Marco Verloop, wethouder onderwijs Veenendaal, en het hele team kreeg een hoodie.

VOOROP Marco Verloop zei na de prijsuitreiking: ,,Ik ben trots op het creatieve talent van de studenten. Het is prachtig om te zien dat ze na een korte masterclass de IT theorie al zo snel en effectief kunnen toepassen. Digital Days is een uniek event in Nederland en we lopen hiermee in Foodvalley voorop. We heel blij mee zijn dat dit, in samenwerking met scholen en ICT Campus en ICT Valley, van de grond is gekomen." 

PRAKTISCH Ook jurylid Lammert Vinke, Business Unit Manager bij hoofdsponsor Info Support, was onder de indruk van de ideeën: ..De oplossingen waren niet alleen origineel, maar ook erg praktisch. De scholieren hebben zich laten inspireren door de technologische mogelijkheden en deze vertaald naar relevante ideeën die vandaag de dag ook echt uitvoerbaar zijn." 

Het winnende idee is aansluitend in een hackathon door studenten van de mbo en hbo opleiding IT uitgewerkt tot een prototype.

GAMERS Vanaf 16.00 uur stroomde de Basiliek vol met een nieuw publiek. Bepakt met beeldschermen en andere devices gingen gamers met elkaar de strijd aan in de Info Support Game Battle. De hoofdprijswinnaar was Jordy Peek, die de prachtige Play-Seat won. Hidde Mudde, marketing en communicatie adviseur Info Support Game Battle, kwam een kijkje nemen en gaf aan: ,,Prachtig dat de Info Support Game Battle inmiddels verworden is tot een merk, herkenbaar voor de jongeren en een event waar ze graag aan meedoen. We kunnen gerust zeggen dat Foodvalley de koploper is met het enthousiasmeren en ontwikkelen van IT talent op een leuke en doeltreffende manier. Zeker nu met de komst van de Tech Day en de Hackathon hebben we mooie instrumenten gecreëerd."