• Archief BDUmedia

'Schikking getroffen in Freule-affaire'

VEENENDAAL De oud-voorzitter van de Stichting Freule Lauta van Aysma zegt dat hij vorige maand een schikking heeft getroffen met de gemeente Veenendaal in de zogeheten Freule-affaire. Dat vertelt voormalig voorzitter Aart Ooms in het boek 'De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen', dat begin 2016 verschijnt. De gemeente Veenendaal zelf wil tot nu toe niets verklaren over de recente stand van zaken in de afwikkeling van het beleggingsschandaal.

In 'De Freule' reconstrueert financieel journalist Sameer van Alfen de Freule-zaak. In deze affaire verloor de gelijknamige Veenendaalse bejaardenstichting begin deze eeuw 9,4 miljoen dollar na een mislukte investering in Amerika. De gemeente Veenendaal draaide gedeeltelijk op voor de schade. Ooms werd in 2012 definitief veroordeeld om de schade van de gemeente te vergoeden. Maar zover bekend is de gemeente de procedure die nodig was om het schadebedrag te bepalen nooit gestart. Het beslag van 11 miljoen euro dat de gemeente in 2003 op het huis van Ooms legde, bleef wel in stand.

Ooms zegt in 'De Freule' dat hij in november een schikking heeft getroffen met de gemeente. Hierin is afgesproken dat een deel van de verkoopwinst van zijn huis, dat afgelopen juli is verkocht, als schadevergoeding naar de gemeente gaat. Het beslag op zijn woning is daarvoor opgeheven. De voormalig voorzitter wil niet zeggen voor welk bedrag hij heeft geschikt, maar hij laat wel weten dat het geld inmiddels is overgemaakt naar de gemeente. Hiermee kan hij de Freule-affaire na vijftien jaar achter zich laten.

Overigens zijn er in het Freule-schandaal nog meer mensen aansprakelijk gesteld richting de gemeente. Zoals oud-penningmeester Chris van Holland. Hij zegt in het boek van journalist Van Alfen dat hij af en toe in gesprek is met de gemeente om de zaak af te handelen.

Sameer van Alfen (35) is acht jaar werkzaam als financieel journalist. Hij heeft dit boek over de Freule-affaire de afgelopen vier jaar in zijn vrije tijd geschreven. Het is Van Alfen niet gelukt om een landelijke uitgever voor zijn boek te vinden. Daarom zal hij zijn verhaal begin 2016 zelf uitgeven.