• scheepjeswolharmonie.nl

Scheepjeswolharmonie 'voorzichtig in de lift'

VEENENDAAL De Scheepjeswolharmonie is in het hele land een bekende naam, zeker onder liefhebbers. De naam herinnert ook aan de eertijds tot over de landsgrenzen bekende wolindustrie. Dit jaar bestaat de harmonie 120 jaar, een eerbiedwaardige leeftijd. En na een aantal moeilijke jaren, zit de harmonie weer 'voorzichtig in de lift'.

Gerard van Wijk

Maar er zijn naar alle waarschijnlijkheid in de afgelopen decennia momenten geweest dat muzikanten en bestuursleden dachten dit jubileum niet meer mee te mogen maken. Omdat het aantal leden terugliep, zoals overigens bij alle muziekverenigingen. De ouderen verdwijnen, de in lang vervlogen dagen vanzelfsprekende aanwas van jongeren bleef uit. Die kregen genoeg andere uitdagingen om hun vrije tijd in te vullen.

DE KUIP Zo ook bij de Scheepjeswolharmonie. Er waren optredens decennia geleden, dat de harmonie er op uit trok met ruim tachtig muzikanten. Bijvoorbeeld naar Rotterdam, waar voorafgaand en in de pauze van een interland de harmonie uit Veenendaal over de grasmat van De Kuip marcheerde. Voorafgegaan door de mascotte, een schaap uiteraard. Glorieuze momenten uit de historie van de harmonie. Maar het ledental daalde. Niet met sprongen tegelijk, maar zo langzamerhand liep het aantal leden terug tot ongeveer veertig, een halvering in enkele tientallen jaren.

SPRINGLEVEND Aan deze neerwaartse trend is een einde gekomen, laat voorzitter Jan Willem Aalderink verheugd weten. Sinds enkele jaren komen er weer jonge leden bij, één of twee per jaar. Daarmee wordt de grootte van het korps uit vroeger jaren niet gehaald, maar het is op zich al bewonderswaardig dat de daling van het ledental is stopgezet en er weer omhoog en vooruit kan worden gekeken. ,,We zijn er nog steeds en we zijn springlevend", zegt Aalderink.

GEEN TOPTIJDEN ,,We zitten voorzichtig in de lift. Je moet bedenken dat het geen toptijden zijn." Nee, het zijn zeker geen toptijden voor muziekverenigingen. Menig korps legde het loodje. Er ontstonden her en der problemen om de begroting rond te krijgen, door gebrek aan voldoende leden en doordat de gemeenten bezuinigden en de subsidie wegviel. ,,Een club met tachtig tot honderd leden is nu niet realistisch meer."

TAPTOE In Lisse liep de harmonie dit weekend mee in een deel van het bloemencorso in de bollenstreek. Voor Koningsdag, aanstaande donderdag, staat traditioneel deelname aan de taptoe op de agenda. Vanaf 14.30 uur op het veld van GVVV op sportpark Panhuis.

De Scheepjeswolharmonie telt bij de slagwerkgroep en het harmonieorkest een aantal jonge leden, van 10 tot 25 jaar. En wie de jeugd heeft, heeft zoals bekend de toekomst. In samenwerking met muziekschool De Muzen worden scholen benaderd. Er wordt een programma opgesteld, de leerlingen studeren liedjes in en samen met een aantal muzikanten worden die uitgevoerd. Dat heeft zich recent nog afgespeeld bij basisschool De Burcht.

OMGEVING ,,Door ons dit seizoen meer in Veenendaal en directe omgeving te presenteren, hopen we meer mensen enthousiast te krijgen." De jubilaris is dit jaar onder meer te bewonderen bij zomeravondconcerten en avondvierdaagsen in Veenendaal en omgeving.