Schaatsen geprolongeerd?

VEENENDAAL De vorstperiode heeft een lange adem. Op veel plekken ligt de sneeuw nu al anderhalve week, al zijn alle wegen en fietspaden al lang sneeuwvrij. Maar in de bossen, in de schaduwrijke plekken in de tuin en op sommige weilanden ligt nog altijd aardig wat sneeuw.

De koudste nacht van dit wintertje noteerden we afgelopen weekend. Zondagochtend vroeg vroor het een graad of 8. De ijsvloer was met de aanhoudende vorst aardig gegroeid. Op de nevengeul bij Wageningen werden vorige week donderdag de eerste schaatsers gesignaleerd. Vrijdag was het op de Wageningse uiterwaarden gezellig druk. In de ochtend hield het ijs zich goed maar bij lichte dooi werd het ijs in de middag toch wat te bros. Sommige schaatsliefhebbers moesten het avontuur bekopen met een nat pak.

Zondag was de beste schaatsdag. Toen zag het halverwege de ochtend bijna zwart van de schaatsliefhebbers. De afgelopen dagen bevonden we ons tijdelijk in vochtige lucht. Hoewel het kwik slechts bescheiden steeg tot iets boven nul, dooide het merkbaar. Op het ijs kwam wat water te staan.

Maar de rest van deze week deelt het sterke hogedrukgebied opnieuw de lakens uit. Met een zuidelijke stroming wordt droge lucht aangevoerd waardoor het overdag schitterend winterweer is met volop zonneschijn. In de nacht gaat het matig vriezen met temperaturen tot rond de -6 graden. Wellicht dat het ijs voldoende aansterkt om toch weer al de schaatsers te dragen. In de middag dooit het overigens, vrijdag wordt het misschien zelfs een graad of 6.

Ook voor komend weekend is de kans op rustig en vrij mooi hogedrukweer nog groot. Maar de temperatuur zou wel wat verder kunnen oplopen. Dus of er ook dan nog geschaatst kan worden, lijkt mij een stuk twijfelachtiger. Alles valt of staat bij de opklaringen. Als het ook zaterdag en zondag toch nog helder blijft, kan het in de nachten voldoende vriezen om de kwaliteit van het ijs een beetje op peil te houden.