'SamenLoop voor Hoop biedt steun'

VEENENDAAL Een 24-uurs sponsorloop, waarin teams een lange estafette wandelen en daarmee zoveel mogelijk geld inzamelen. Het is één van de ingrediënten van de SamenLoop voor Hoop, die op 12 en 13 juni voor het eerst in Veenendaal gehouden wordt. Een evenement die ruimte biedt voor een lach en een traan, en dat alles voor het KWF Kankerbestrijding en het Inloophuis Veenendaal.

Jeroen van der Veer

Zeven jaar geleden maakte initiatiefnemer Tom Baerends in Best voor het eerst kennis met het fenomeen. De loop wordt al verschillende jaren door het hele land georganiseerd, maar in Veenendaal had nog amper iemand er van gehoord. ,,Er werd een gevoelige snaar geraakt en toen ik in Veenendaal kwam wonen, was ik vastberaden om het evenement hier te organiseren."

De gedachtes werden daden en met een groep fanatieke vrijwilligers, werd de SamenLoop tot in de puntjes georganiseerd. ,,Wat men niet beseft, is dat de SamenLoop onder de naam Relay for Life het grootste goede doelen-evenement is. Ja, wereldwijd zelfs groter dan de Alpe d'HuZes", beweert Baerends.

Aan de 24-uurs loop gaan straks minimaal 63 teams deelnemen en is het streven om een ton aan sponsorgeld te werven. ,,We leggen de lat voor onszelf hoog", stelt Pieter van Loon. De penningmeester kijkt uit naar het aankomende weekend. ,,Het gaat een dag met een lach, maar ook met een traan worden. Saamhorigheid staat daarbij centraal."

Juist die saamhorigheid moet voor (nieuwe)energie gaan zorgen. Zo zijn er ook 'eregasten', die centraal staan bij de SamenLoop op het evenemententerrein. ,,Zij hebben de verschrikkelijke ziekte (gehad) en hen willen we een unieke dag bieden. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid dat men met elkaar in gesprek gaat, waardoor er verbinding ontstaat."

Samen, inspiratie en bewegen zijn de drie kernwoorden van het weekend, die op vrijdag om 19.00 uur begint met een openingsceremonie. De eregasten die kanker hebben (gehad) mogen dan de 24uurs wandelestafette openen. 's Avonds om 23.00 uur vindt vervolgens de kaarsenceremonie plaats, een indrukwekkend onderdeel. ,,Daar worden dan duizenden Kaarsen van Hoop ontstoken, om te herdenken en te herinneren", probeert Baerends het gevoel te schetsen. ,,Aan het eind vieren we gezamenlijk het leven tijdens de slotceremonie, die op zaterdag om 19.00 uur is."

Naast een mooie en onvergetelijke dag organiseren en beleven, is het bedrag dat opgehaald gaat worden ook van groot belang. Mede hierom hebben er vijftien horecagelegenheden hun medewerking beloofd en is er ook een beautyplein met kappers en pedicuren. Ook werd er van de week een Pop up Store in het centrum van Veenendaal geopend, waar gedoneerd kan worden. ,,Maar ook kaarszakken. Deze kosten vijf euro per stuk en wij hebben er 104.000. Hopelijk raken wij deze allemaal kwijt en zijn er straks enorm veel kaarsen te bewonderen", aldus Pieter van Loon.

Het tweetal kan nog uren doorpraten over het evenement. De passie en de drive om er iets onvergetelijks van te maken, spat er af. ,,Maar eigenlijk moet je gewoon dat weekend komen. Of je nou meeloopt of kijkt, dat maakt niet uit."