• Kwintelooyen is de locatie voor de Grebbeberg Masters

    archief BDUmedia

Samen sporten met gewond geraakte collega's

RHENEN Op donderdag 5 juli vindt op recreatieterrein Kwintelooyen in Rhenen de zesde editie plaats van de Grebbeberg Masters; het sportevenement waarbij defensiemedewerkers zij aan zij sporten met collega's die tijdens
het uitoefenen van hun beroep als militair gewond zijn geraakt.

Aan het sportevenement doen ruim 1500 defensiemedewerkers mee. Deelnemers kunnen kiezen uit een fietsrondrit van 35 kilometer, een ATB-parcours of een estafetteloop met rondjes van 3 kilometer. De fietstocht is zo ingericht dat deelnemers naar eigen inzicht meerdere rondes (met daarin de Amerongseberg en Grebbeberg) kunnen afleggen. Voor de lopers is er sprake van een estafette in teamverband, waarbij per team steeds één loper op het parcours is. De start en finish van zowel het fiets- als het looponderdeel zijn op het recreatiegebied Kwintelooyen.

INVICTUS GAMES In de afgelopen jaren zijn tijdens het uitoefenen van hun beroep militaire collega's gewond geraakt. Zij hebben offers gebracht voor vrede en vrijheid en verdienen onze erkenning en waardering. Tijdens de Grebbeberg Masters wordt daarom ieder jaar geld ingezameld dat ten goede komt aan de zorg voor gewond geraakte militairen. Dit jaar gaat het opgehaalde bedrag naar het Nederlandse team dat deelneemt aan de Invictus Games in oktober in Sydney, Australië. Met het geld worden onder andere sportfaciliteiten bekostigd om de deelnemers optimaal voor te bereiden.

In 2014 zijn de Invictus Games op initiatief van de Britse Prins Harry in het leven geroepen. Dit internationale sportevenement is voor (oud-)militairen die door hun werk als militair gewond zijn geraakt, zowel fysiek als mentaal. De deelnemende landen nemen het tegen elkaar op in verschillende sportwedstrijden. In 2020 worden de spelen in Nederland gehouden.

HISTORIE De Grebbeberg Masters wordt dit jaar voor de zesde keer op rij gehouden. De naam van het evenement refereert aan de militair historische locatie Grebbeberg. In de meidagen van 1940 werd op deze strategisch gelegen berg hard gevochten tegen de Duitsers. Op deze locatie ligt ook het Ereveld Grebbeberg, waar nog steeds Nederlandse militairen begraven liggen.