• Marcel Verheul

Samen eten als sociaal bindmiddel

VEENENDAAL Met diverse culturen bij elkaar het dialoog aangaan en daarbij genieten van elkaars keuken. Het bleek het gouden concept tijdens het eerste integratiediner en moet ook donderdag het ingrediënt gaan worden van een mooie dag.

Jeroen van der Veer

 

Waar het hoofdingrediënt vanzelfsprekend voedsel is, draait de door vrijwilligers georganiseerde avond niet alleen maar om eten. Het samensmelten van culturen, al is het maar voor een paar uur, en hopen dat men met elkaar het dialoog zoekt; dat zijn de hoofddoelen. ,,Het voedsel gebruiken wij als verbindingsstuk tussen de mensen. Vorig jaar was het een groot succes en dat willen we donderdag weer bereiken."

Aan het woord is Marcel Verheul, die maar wat trots is dat het tweede integratiediner in De Lampegiet wordt gehouden. ,,Dat geeft aan dat ons evenement serieus genomen wordt. Vorig jaar hadden we De Lampegiet al op het oog, maar omdat het de eerste editie was, keek iedereen de kat uit de boom."

DRUK Dat is nu niet nodig, want met ruim 200 bezoekers heeft het integratiediner in Veenendaal zijn visitekaartje overduidelijk afgegeven. ,,Het was misschien nog wel leuker dan dat we hadden gehoopt", aldus Ria van Londen, die als vrijwilliger in de organisatie zit. ,,Het werd druk bezocht, mensen spraken met elkaar en er was veel eten. Iedereen was blij en had plezier."

Dit moet morgen ook gaan gebeuren, al is het afwachten hoeveel personen er op het evenement afkomen. ,,Er hebben zich nu zo'n 150 man gemeld", laat Verheul weten. ,,Daarnaast verwachten wij veel vrije inloop. Dat was vorig jaar al zo en zal dit jaar niet anders zijn. Daar hebben we rekening mee gehouden en zullen dus niet verrast worden als dit daadwerkelijk gebeurt."

Het kan dus zomaar zijn dat in De Lampegiet veel nationaliteiten zitten. Turken, Somaliërs, Afghanen, Indonesiërs en ga zo maar door. ,,Het mooie is, is dat iedereen respect voor elkaar heeft", duidt Van Londen. ,,Doordat de drempel zo laag ligt, maak je sneller een praatje met elkaar. Spreken over eigen gemaakt voedsel doet men graag."

ZELF MEENEMEN Want daarmee haalt Van Londen een belangrijk aspect naar voren. De aanwezigen moeten zelf eten meenemen, wat in De Lamegiet opgegeten en gedeeld kan worden. ,,Hierdoor krijg je een kijkje in diverse keukens."

De organisatie kijkt uit naar het moment dat de deuren open gaan. Al is het alleen maar omdat dan de uren van voorbereiding erop zitten. ,,We klagen niet hoor en doen het graag, maar er gaat wel veel werk inzitten", aldus Verheul. ,,Daarnaast is geld altijd een lastig obstakel. Van de gemeente krijgen we wel een beetje, maar dat is niet begroting dekkend. Gelukkig is dit ons alsnog redelijk gelukt door fanatieke sponsoren. We kijken allemaal uit naar het diner."

Nog altijd is er vrije inloop, dus geïnteresseerde kunnen donderdag om 18.00 uur De Lampegiet binnenlopen. ,,Hoe meer zielen, hoe meer gezelligheid. Daarnaast hebben we een klein podium tot onze beschikking. Er zal dus ook op die manier iets van de diverse culturen getoond worden."