• Aart Aalbers
 • Aart Aalbers
 • Aart Aalbers
 • Aart Aalbers
 • Aart Aalbers
 • Aart Aalbers
 • Aart Aalbers
 • Aart Aalbers
 • Aart Aalbers
 • Aart Aalbers
 • Aart Aalbers
 • Aart Aalbers

Rolstoelvriendelijk pad Prattenburg geopend

VEENENDAAL Gedeputeerde Mariëtte Pennarts heeft woensdagmiddag het rolstoel- en scootmobielvriendelijk pad door het Landgoed Prattenburg geopend. Mevrouw Vicky van Asch van Wijck laat tijdens een gesprek weten dringend de hulp van de vele duizenden wandelaars op Prattenburg nodig te hebben.

Aart Aalbers

Veel scootmobielrijders kwamen naar de opening van het bospad en maakten een trip over het ongeveer 2.700 meter lange pad. Onderweg werd gezamenlijk met alle genodigden het glas geheven. Men kan vanaf de nieuwe parkeerplaats de Groene Entree het pad volgen. Overigens vertrekt vandaar ook bewegwijzerde wandelroute van 6 kilometer over het Landgoed Prattenburg.

Jac van der Laan, voorzitter van de in 2013 opgerichte Stichting Vrienden van het Landgoed Prattenburg, geeft aan dat de stichting er naar streeft om het landgoed bereikbaar te maken voor een grotere doelgroep. De stichting, die de ANBI status heeft, kwam tot stand omdat Van der Laan zich stoorde aan het feit dat een aantal mensen met een vanzelfsprekendheid gebruik maakten van de paden, lanen en bossen van de familie Van Asch van Wijck. Van der Laan: ,,Sommigen vernielden het hekwerk, lieten honden los lopen en ruimden afval niet op. We willen de bezoekers bewust maken dat ze gast zijn." De stichting heeft er aan meegewerkt dat het door de gedeputeerde geopende pad mede dankzij giften van het Rabobank coöperatiefonds, Veense hardloopverenigingen en de Lionsclub Grebbeleeuwen tot stand is gekomen.

Het 430 hectare grote Landgoed Prattenburg is reeds vanaf de 17e eeuw in het bezit van de familie Van Asch van Wijck. Mevrouw Van Asch van Wijck, die ondertussen alweer 30 jaar op het landgoed woont, is duidelijk blij met de oprichting van de stichting. ,,Een grote hoeveelheid vrienden is voor ons een steun in de rug bij besprekingen met de overheid. De kosten voor de instandhouding van het landgoed zijn zonder economische dragers niet meer op te brengen. De steeds hogere waterschapslasten, de hoge kosten voor aansprakelijkheid in verband met de openstelling, de kosten voor toezicht en de stijgende onderhoudskosten, terwijl de subsidie voor de openstelling drastisch vermindert is, overschrijden bij verre de opbrengsten van het landgoed." De familie heeft weleens geopperd om een strook bomen langs de provincialeweg naar Elst te kappen om jaarlijks duizenden euro's te besparen. Mevrouw Van Asch van Wijck lachend: ,,Dan vliegt iedereen ineens in de gordijnen en het zou er trouwens ook niet uitzien."

Jac van der Laan zou het al een hele vooruitgang vinden als de bewoners in deze regio meer betrokkenheid bij het landgoed zouden gaan tonen. ,,Prattenburg is met jaarlijks 200.000 bezoekers het drukst bezochte landgoed in de provincie." Het landgoed rendeert maar dus niet bij de eigenaar. Van der Laan doet nog snel de oproep: ,,Wordt lid van de Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg. Het kost slechts 25 euro per jaar en men krijgt er ook iets voor terug!"

Meer info: www.prattenburg.nl