Rokjesdag

VEENENDAAL Het winterhalfjaar is nu toch echt voorbij. Maart trakteerde dit jaar op heel wat prachtige dagen. Het is zelfs een van de warmste maart maanden ooit geworden. Ook de afgelopen dagen was het volop genieten. De nachten waren overigens nog wel fris. Maandagochtend vroeg vroor het buiten de bebouwde kom vlak boven de weilanden nog een paar graden. Misschien heeft u nog wel wat rijp gezien. Of moest u toch een klein beetje ijs wegkrabben op de autoruit.

Deze week blijft het volop lente en zo sluit deze warme maart in stijl af. Woensdag valt het misschien een beetje tegen, omdat de zon dan een tijd lang schuil gaat achter de bewolking. Maar donderdag en vrijdag beloven opnieuw prima voorjaarsdagen te worden. De temperatuur komt zelfs nog iets hoger uit. Het zou zo maar kunnen dat het op donderdag voor het eerst dit jaar 20 graden wordt. Mocht het toch niet lukken, dan kunnen we vrijdag nog in de herkansing gaan. Ook dat belooft een ronduit warme dag te worden voor deze tijd van het jaar. De eerste warme dag wordt ook wel rokjesdag genoemd tegenwoordig. Sterker nog, er is zelfs een sportief evenement aan gekoppeld, de rokjesdagloop. Hardlopen voor een goed doel, in Amsterdam, uiteraard uitsluitend toegestaan voor gerokte dames.

Om organisatorische reden wordt dit evenement overigens wel wat langer van tevoren gepland. Dit jaar valt de loop op zondag 2 april. Dan is het zeker geen 20 graden meer, maar toch belooft het beslist geen onaardig weer te worden in het weekend. Overdag een graad of 15 met zaterdag een mals lentebuitje en zondag toch ook weer redelijk wat zonneschijn.

Met dit stukje sluiten we de serie wintercolumns van dit seizoen weer af. Binnenkort volgt nog de uitslag van de jaarlijkse weerfotowedstrijd. De jury kan z'n borst nat maken. Ook dit jaar zijn er weer heel veel mooie weer- en natuurfoto's binnengekomen! Echte winterfoto's met sneeuw en ijs, want zeker in januari liet de winter zich toch echt wel even zien dit jaar. Maar vooral dankzij deze mooie maand ook echt lenteplaatjes!