• Archieffoto Rode Kruis

'Rode Kruis in beweging'

VEENENDAAL De afdeling Veenendaal van het Rode Kruis bestaat negentig jaar. Sinds kort is Renswoude aan het werkgebied toegevoegd. ,,Wij zijn landelijk maar ook lokaal in beweging”, zegt bestuurslid Thierry Haasbroek.

Gerard van Wijk

,,We zijn wat wij de sociale hoek noemen (rolstoelwandelen, creatieve clubs, telefooncirkels) aan het overdragen aan andere organisaties, in Veenendaal bijvoorbeeld welzijnsorganisatie Veens. De focus komt meer en meer te liggen bij het bieden van noodhulp en evenementenhulp, bij sportwedstrijden, manifestaties, herdenkingen en concerten.”

CURSUSSEN Naast het bieden van noodhulp en hulp bij evenementen worden door het Rode Kruis veel EHBO-cursussen gegeven vanuit het eigen pand aan De Sterke Arm. ,,In Veenendaal hebben bijvoorbeeld alle tweedeklassers van het Ichthus College een EHBO-cursus gehad. Daarnaast bieden wij steeds meer EHBO-cursussen op maat aan. Zoals voor AXA Valleirenners, maar later dit jaar ook voor de begeleiders van Stichting Beweegrecreatie, op maat en afgestemd op de doelgroep", aldus Haasbroek.

VELDNORM Landelijk is er een convenant gesloten tussen overheid, Rode Kruis, EHBO en enkele commerciële partijen over een nieuwe veldnorm voor hulpverlening. ,,Uitgebreidere eisen en competenties waar alle vrijwilligers de komende tijd verder in getraind en bijgeschoold gaan worden." Via Facebook- en Instagram-campagnes worden vrijwilligers geworven voor de hulpverlening. ,,Het blijven boeien en behouden van vrijwilligers is zoals altijd een prioriteit. In samenwerking met het district worden volledige EHBO-opleidingen aangeboden die voldoen aan de nieuwe standaarden."

FIETS Rabobank Coöperatiefonds heeft de afdeling financieel ondersteund bij het opzetten van een bike-team. ,,Naast ons ondersteuningsvoertuig kunnen we nu ook 'EHBO vanaf de fiets' aanbieden voor organisaties en sportverenigingen. Een wens is nog een aanhanger om alle materialen zoals tenten, brancards en stoelen te vervoeren naar een inzet", zegt Haasbroek. Via Serious Request wordt dit jaar een buiten AED aan het pand van het Rode Kruis geplaatst en worden dit najaar extra reanimatie/AED trainingen gegeven.

COLLECTE Van maandag 17 tot en met zaterdag 22 juni wordt gecollecteerd voor de lokale activiteiten van het Rode Kruis. Onder meer om hulpverleners bij evenementen als Klassiek aan de Grift, triatlon, Koningsdag en AXA toerklassieker op te leiden. En om inwoners beter voor te bereiden bij noodsituaties, zoals het uitvallen van stroom in een verpleeghuis of een overstroming bij noodweer.