• Lyu Jia

Reuzepanda's vanaf 30 mei te bewonderen in Ouwehand

RHENEN Dinsdagmiddag 30 mei is het zover: de officiële opening van het nieuwe reuzenpandaverblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark. Tijdens dit bijzondere moment zullen de twee reuzenpanda's, die op 12 april onder grote belangstelling van Nederlandse en buitenlandse pers zijn gearriveerd in Nederland, voor het eerst te zien zijn in Ouwehands Dierenpark. De twee panda's Xing Ya en Wu Wen, die in oktober 2015 tijdens het staatsbezoek van ons Koningspaar door China symbolisch zijn geschonken aan Nederland, zijn na een periode van 16 jaar van overleg en voorbereiding vanaf de dag na opening eindelijk te bewonderen voor bezoekers.

De heer Wu Ken, de Chinese ambassadeur, zal samen met Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark, en een afgevaardigde van Nederlandse en Chinese overheid de ceremoniële openingshandeling van dit unieke project verrichten. Onder toeziend oog van Chinese en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders, pers en genodigden zullen de toegangsdeuren van Pandasia officieel worden geopend.

PANDASIA Het verblijf van de reuzenpanda's maakt onderdeel uit van een groter Aziatisch leefgebied 'Pandasia', dat onderdak biedt aan verschillende Aziatische diersoorten zoals kleine panda's en muntjaks. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m² waarvan 3.400 m² is bestemd voor het reuzenpandaverblijf. Het verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje, meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag, een veterinaire en een verzorgersruimte. Daarnaast maken een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een Pandashop het project compleet.

BESCHERMD De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling heeft aangetoond dat er nog ongeveer 1.850 reuzenpanda's in het wild leven. Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met de Chinese Wildlife Conservation Association committeert Ouwehands Dierenpark zich aan een uitgebreid natuurbeschermingsproject met als doel het beschermen van de reuzenpanda in het wild. Naast de komst van de reuzenpanda's naar Rhenen zal er door Ouwehands Dierenpark jaarlijks een grote financiële bijdrage worden gedaan om de natuurbeschermingsactiviteiten in China te ondersteunen.