• Van linksnaar rechts: Geeuwke de Boer, Cobi Schoumans en Gerard Schoumans van het Repair Café.

    Aart Aalbers

Repair Café verkleint al vijf jaar de afvalberg

VEENENDAAL Buurthuis 't Turfke is iedere derde vrijdag van de maand het domein van het Repair Café. Vrijdag 15 juni is de laatste inloop voor de zomer. Een dertiental vrijwilligers repareert daar spullen die worden aangeboden en waar mensen nog waarde aan hechten. Cobi Schoumans, haar man Gerard en Geeuwke de Boer zijn er vijf jaar geleden mee begonnen en er nog steeds bij betrokken.

Gerard van Wijk

Veenendalers komen met van alles. Poppen waar het hoofd vanaf is, veel huishoudelijke spullen, naaimachines, stofzuigers, kerstverlichting eind van het jaar en in deze tijd heggenscharen en maaimachines. Maar ook grammofoons, klokken en radio´s uit lang vervlogen tijden komen in handen van de reparateurs. ,,Soms zitten aan spullen herinneringen vast. Het is dankbaar om daarmee aan de slag te gaan en het probleem op te lossen. We zijn allemaal vrijwilligers, wat de een niet weet, weet de ander weer en zo helpen we elkaar. Ook met gereedschap. Het geeft zowel de vrijwilliger als degene die geholpen wordt een goed gevoel.” In onze wegwerpmaatschappij is het verkleinen van de afvalberg een voornaam thema van het Repair Café.

SOCIALE COHESIE Verder is het van belang dat de kennis over repareren behouden blijft en als bijkomend effect wordt de sociale cohesie versterkt. ,,De mensen kunnen erbij blijven als iets gerepareerd wordt en dan raak je aan de praat“, weet Schoumans. Het eerste Repair Café ontstond in 2009 in Amsterdam, één jaar later werd de Stichting Repair Café opgericht. Begin dit jaar waren er al 500 groepen vrijwilligers die met een regelmaat een repair café organiseren. Er is ook belangstelling vanuit het buitenland voor de initiatieven.

IDEE Vijf jaar geleden ging Gerard Schoumans van zijn pensioen genieten. Hij heeft veel technische kennis, zowel theoretisch als praktisch. Het zou jammer zijn als daar niets mee gedaan werd. Zijn vrouw is goed in organiseren en zo kreeg het Veenendaalse Repair Café een ideaal duo initiatiefnemers. De zoektocht naar een geschikte locatie liep via de toenmalige Stichting Welzijn en is altijd in 't Turfke gebleven. ,,Een prachtige locatie, met een grote zaal, een leestafel waar mensen kunnen wachten en een bar waar koffie kan worden gedronken.”

BEST EEN KLUS Gemiddeld komen er twintig tot dertig mensen naar het Repair Café. ,,Je kunt niet goed inschatten hoeveel tijd het gaat kosten. Soms het is best een klus. Maar het is heel leuk, je hebt meteen een praatje. Hele verhalen komen weg achter de aangeboden spullen. Veel mensen vinden het toch vervelend iets weg te gooien, alleen omdat er ergens een schroefje los zit of een onderdeel ontbreekt. Ze hebben er goede herinneringen aan. Ze betalen alleen het onderdeel, verder kost het niets. We vragen een vrijwillige bijdrage en daarvan betalen we Veens voor het onderdak in 't Turfke. Vorig jaar noteerden we de duizendste reparatie.”