Rennen voor kinderen in armoede

VEENENDAAL Hardlopen over de Utrechtse Heuvelrug voor kinderarmoede in de Dominicaanse Republiek; het kan aan het eind van deze maand in de regio. Evert-Jan Poppe vertrekt 17 februari samen met zijn vrouw Femke naar de andere kant van de wereld, maar niet voordat de Kwintelooyen Winterrun is gelopen. De loop op 23 januari moet het laatste beetje geld van de 20.000 euro op gaan leveren.

Jeroen van der Veer

Van 17 tot en met 27 februari zullen de twee Veenendalers samen met 33 andere deelnemen aan een Muskathlon in de Dominicaanse Republiek. Op een uitdagend parcours in intense hitte zullen zij een halve marathon lopen. Ze doen dit voor kinderen en gezinnen die in extreme armoede leven. ,,Alle deelnemers moeten per persoon 10.000 euro sponsorgeld inzamelen voor de kinderarmoede. Wij zitten nu samen op zo'n 18.000 euro en dus zijn we er bijna. Onze verwachting is zelf dat we er overheen gaan."

Om dat laatste beetje bij elkaar te krijgen, heeft het tweetal in samenwerking met derden, de Kwintelooyen Winterrun georganiseerd. Een run waarbij er vijf of tien kilometer over een parcours, die drie landgoederen kruist, kan worden gerend. Daarnaast is er voor kinderen tussen de 6 en 12 een kidsrun van 1200 meter. ,,Al het inschrijfgeld gaat 100 procent naar de kindsponsororganisatie Compassion", benadrukt Poppe.

Het zal een parcours worden, waarbij de deelnemers stevige beklimmingen hebben en mooie afdalingen. ,,Daarbij kan er onderweg genoten worden van de prachtige uitzichten over de Gelderse Vallei. Inmiddels zijn er al ruim 200 inschrijvingen en wij hopen natuurlijk op meer. Het is dus voor iedereen aantrekkelijk, omdat het ook voor de beginnende hardloper erg interessant is."

HALVE MARATHON Dat is wel anders voor Femke en Evert-Jan Poppe. Zij zijn momenteel vol in de voorbereiding op de halve marathon die zij straks gaan lopen in de Dominicaanse Republiek. ,,We komen de 17e aan en gaan daar dan samen met de gehele groep met de inwoners van het land in gesprek. We gaan dus echt de kinderen onder ogen zien voor wie het geld uiteindelijk bedoeld is. Confronterend, maar het geeft ons ongetwijfeld de kracht om straks die halve marathon te voltooien."

Toch valt de halve marathon niet helemaal te trainen, legt Poppe uit: ,,Je hebt daar te maken met warmteverschil en de luchtvochtigheid is enorm hoog. Het wordt dus zeker niet eenvoudig, maar we weten waar we het voor doen. Met dat in gedachte moet het mijn vrouw en mij, en natuurlijk de anderen, lukken. Toch is dat nog eventjes ver weg en ligt onze focus op de Kwintelooyen Winterrun. Hopelijk kunnen wij daarbij een hoop mensen verwelkomen en op die manier nog meer geld inzamelen. De run hebben we kunnen organiseren door sponsoren, dus echt 100 procent van de opbrengst gaat naar de kinderarmoede."

Ga voor meer informatie over de winterrun en inschrijven voor dit evenement naar www.kwintelooyenwinterrun.nl