• Archieffoto: Jan Pit/BDU

Predikant Oude Kerk Veenendaal voor onbepaalde tijd geschorst

VEENENDAAL Dominee C.B. Stam, van de Oude Kerk op de Markt in Veenendaal, onderhield een buitenechtelijke relatie met een gehuwde vrouw, werd dit voorjaar bekend. De kerkenraad heeft na het bekend worden van deze relatie de predikant destijds op non actief gesteld en een klacht tegen hem ingediend bij het Classicaal College voor het Opzicht.

Het onafhankelijke Classicaal College van Opzicht Noord-Holland en Utrecht heeft daarna onderzoek gedaan en de klacht beoordeeld. De uitspraak van dit College is afgelopen zondag in alle Hervormde Gemeenten in Veenendaal voorgelezen. Op de site ‘kerkdienst gemist’ is de voorgelezen tekst te beluisteren.

In het kort komt het hier op neer dat de predikant voor veronachtzaming van het ambt met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde tijd is geschorst. Het gevolg is dat ds. Stam met onmiddellijke ingang is losgemaakt van de wijkgemeente van de Oude Kerk. De kerk zal de predikant gedurende zes maanden de wettelijke wachtgeld vergoeding uitbetalen.

Vorige week donderdagavond heeft de kerkenraad in besloten kring met de gemeenteleden de zorgen, het verdriet en de vele vragen rond deze kwestie besproken.