• (Archieffoto ter illustratie).

    Robin van Lonkhuijsen

Regio FoodValley bezint zich op onderwijs en werk voor statushouders

VEENENDAAL Gemeenten in de regio FoodValley denken na over onderwijs en werk voor statushouders. In de periode tussen maart en juli, hebben de gemeenten Barneveld, Ede, Renkum, Scherpenzeel, Veenendaal, Rhenen, Renswoude en Wageningen gesprekken gevoerd met organisaties die taalonderwijs geven aan statushouders. Op 11 juli vond de vierde inspiratiebijeenkomst plaats.

Tijdens deze inspiratiebijeenkomst werden de statushouders zelf aan het woord gelaten. Tien statushouders uit Syrië, Eritrea, Armenië en Iran deelden hun ervaringen over inburgering, onderwijs en werk, maar ook over de begeleiding die zij van verschillende instanties krijgen.

INBURGERING Raneem uit Veenendaal vindt vrijwilligerswerk erg belangrijk naast de inburgering. ,,Maar je moet wel goed kijken wat past bij de vluchteling. Ik help mee op een zorgboerderij, wat ik erg leuk vind om te doen. Maar dat is niet voor iedereen geschikt."

VERBETERING Melika uit Veenendaal vindt dat scholen te hoge toelatingseisen stellen. ,,Het ROC wijst al snel naar de BBL-opleiding, terwijl het vaak moeilijk is om zo snel al werk te vinden. Een BOL-opleiding biedt dan een veel betere basis ook al ben je wat ouder dan de andere leerlingen." 

NIEUW BELEID De gemeenten nemen de opmerkingen van de statushouders mee bij het ontwikkelen van nieuw beleid. In de aanloop naar nieuwe wet- en regelgeving in 2020 kunnen deze helpen om tot belangrijke verbeteringen te komen.