• Astrid Meyer

Regelmatig gebruik van lachgas door Veenendaalse jongeren

VEENENDAAL Politie en boa´s zien regelmatig dat er in Veenendaal lachgas gebruikt is, doorgaans door kinderen en jongeren tot 23 jaar. Lege patronen worden met regelmaat op straat gevonden. De gemeente heeft over het gebruik van lachgas ook signalen ontvangen van wijkmanagers, jongeren in de openbare ruimte overleg (JOR) en horeca-ondernemers.

In antwoord op schriftelijke vragen van ProVeenendaal zegt het college dat voorlichting en preventie ten aanzien van alcohol en drugs centraal staan in de visie. Lachgas is geen drugs volgens de huidige definitie die het Trimbos-instituut hanteert. ,,Desondanks heeft het college de GGD verzocht om te bepalen wat wenselijk is op het gebied van preventie van lachgas." Waar mogelijk wordt handhavend opgetreden op het dumpen van lachgaspatronen. ,,Dit is ingewikkeld omdat dumping verspreid over heel Veenendaal plaatsvindt."

Verkoop, handel en bezit en gebruik van lachgas is op dit moment niet strafbaar. De mogelijkheden om hier iets tegen te doen zijn dan ook beperkt. Volgens het Trimbos-instituut zijn de risico´s van het gebruik van lachgas niet erg groot, maar de lange termijn effecten zijn nog niet bekend. Samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de GGD heeft de gemeente een film laten maken op verzoek van de middelbare scholen. Deze film wordt gebruikt om het gesprek aan te gaan.