• Shirley Kroos
  • Ouwehands Dierenpark

Record aantal bezoekers Ouwehands Dierenpark

RHENEN Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft in 2018 een record aantal bezoekers getrokken. Het dierenpark zag in 2018 1.060.000 gasten de poort passeren. Dat blijkt uit een persbericht van Ouwehands, waarin de dierentuin terugblikt op 2018 en vooruit kijkt naar 2019. ,,En nadat in 2017 een grote omzetgroei werd gerealiseerd, kon afgelopen jaar deze mooie omzet zelfs worden verhoogd'', aldus directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark.

Het afgelopen jaar heeft het Rhenense dierenpark via haar stichting Ouwehands Zoo Foundation 1,1 miljoen euro gedoneerd aan natuurbeschermingsprojecten waaronder het natuurbeschermingsproject van de reuzenpanda, de orang oetan en de berberaap. Ouwehands doneert dat bedrag jaarlijks aan China om de reuzenpanda's te mogen houden.

PANDASIA In april waren de reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen een jaar in Ouwehands Dierenpark. ,,Een succesvol jaar met vele unieke pandamomenten. Ook mocht Ouwehands Dierenpark het afgelopen jaar een bijzondere award in ontvangst nemen. Tijdens de Giant Panda Global Awards in Berlijn, werd Pandasia namelijk verkozen tot mooiste reuzenpandaverblijf ter wereld.''

ERG BLIJ Het stemt De Lange al met al tevreden. ,,Ik ben elke dag erg blij met de komst van de reuzenpanda's. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat wij dagelijks onze gasten kunnen laten zien hoe bijzonder de natuur is en stelt ons in staat een grote bijdrage te kunnen leveren aan natuurbescherming."

CHINA LIGHT FESTIVAL Ouwehands Dierenpark organiseerde in 2018 de eerste editie van het China Light Festival. ,,Vele bezoekers wisten het dierenpark ook in de avond te vinden en kwamen het magische lichtfestival bewonderen. Ruim dertig verschillende landschappen met lichtkunstobjecten toverden het dierenpark om tot een spectaculair lichtfeest. Het lichtfestival is een groot succes en nog te zien tot en met 6 januari 2019.''

GEBOORTES Bijzondere geboortes afgelopen jaar waren onder meer de roze pelikaan (voor het eerst in de geschiedenis), vier rendieren, zes stokstaartjes, een Maleise neushoornvogel en drie doodshoofdaapjes. Het dierenpark beleefde ook een bijzonder verdrietig moment. Nadat Ouwehands Dierenpark in januari 2018 het blijde geboortenieuws van de Afrikaanse olifant wereldkundig maakte, overleed het olifantje volkomen onverwacht.

VOORUITBLIK Ouwehands Dierenpark start dit jaar met de bouw van een nieuw te realiseren verblijf voor bonobo's. De Lange: ,,In eerste instantie zal dat een onderkomen bieden aan zeven mensapen. Naar verwachting zal dit aantal snel uitgroeien naar een maximum van twintig dieren. Met de komst van de bonobo's draagt Ouwehands Dierenpark wederom bij aan een internationaal fokprogramma voor een bedreigde diersoort (EEP). Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van bedreigde diersoorten.''

SCHILDPADDEN Verder opent het dierenpark in 2019 een nieuw verblijf voor Aldabra reuzenschildpadden. De reuzenschildpaddengroep zal bestaan uit 32 dieren. Deze landschildpad dankt zijn naam aan het gebied waar hij voorkomt: Aldabra, een eiland van de Seychellen. De dieren hebben een gewicht dat varieert van 150 tot wel 250 kilogram. 

Ook in 2019 krijgen de doodshoofdaapjes een tweede buitenverblijf en de goudkopleeuwaapjes hebben intussen een buitenverblijf gekregen waar ze in het voorjaar gebruik van kunnen maken. En vanaf Pasen is er een nieuw entertainmentconcept te zien.