• Lex van Lieshout

Rechter buigt zich over geheime informatie rond tijgermug

VEENENDAAL De Raad van State houdt dinsdag 25 juni een rechtszitting over de openbaarheid van informatie over de tijgermug. Deze informatie wordt geheim gehouden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt de stichting Invasiece Exoten. Met name gaat het om de locaties in een woonwijk in Veenendaal, waar de gezondheidsbedreigende exotische mug in 2016 is gevonden.

Tevens betreft het een vondst van tijgermuggen bij een Lucky bamboobedrijf waarvan de NVWA niet eens openbaar wil maken waar dat in Nederland is gelegen. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten, die de zaak heeft aangespannen, moet de NVWA deze informatie openbaar maken op basis van een internationaal verdrag over milieu-informatie.

ZIEKTEN De tijgermug kan meer dan twintig virussen en parasieten overdragen op mens en dier, waaronder zika, knokkelkoorts, chikungunya, verschillende vormen van encefalitis (hersenontsteking) en hartworm. ,,Ziekten waar vaak geen vaccin voor bestaat en soms tot de dood kunnen leiden. De exotische mug kan bepaalde virussen, zoals het denguevirus, zelfs overdragen op zijn nageslacht. Daardoor kunnen tijgermuggen in Nederland het virus kunnen op iemand overdragen, zonder hier eerst iemand te steken die de ziekte heeft. Bovendien is de mug overdag actief en heeft hij een pijnlijke steek, waardoor hij zeer hinderlijk is."

PRIVACY Vorig jaar bepaalde de Rechtbank Amsterdam dat de NVWA de informatie niet openbaar hoefde te maken. Openbaarmaking van de locaties van de vondsten in de Veenendaalse woonwijk Dragonder-Noord zou indruisen tegen de privacy van de bewoners. Ook het voorstel van het platform om de locaties te vervagen, waardoor meerdere woningen onder de 'vlek' zouden vallen, werd niet door de rechtbank gehonoreerd, omdat de herleidbaarheid dan nog steeds groot zou zijn. Volgens het platform zijn de (eventueel vervaagde) locaties mede relevant om te bepalen of er verband is met een bandenbedrijf dat vlakbij de wijk gevestigd is.