• Rechtbank Utrecht

Man uit Veenendaal veroordeeld na seks met minderjarige

VEENENDAAL Een 44-jarige man uit Veenendaal heeft zich schuldig gemaakt aan seks met een 16-jarig meisje. Hiernaast had hij een stroomstoot- en nepwapen in bezit. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man hierdoor tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaar.

De man legde het contact met het meisje via social mediaplatform Instagram. Vervolgens heeft hij het slachtoffer misleid door te liegen over zijn leeftijd. Daarnaast hield hij haar voor dat hij een sportopleiding volgde en hiervoor naaktfoto's nodig had om iemand te kunnen masseren. De man en het meisje hadden ongeveer drie maanden een relatie waarbij ook sprake is geweest van seksuele handelingen. Door het leeftijdsverschil had de man, volgens de rechtbank, een groot overwicht op het meisje. Volgens de man zelf was er sprake van een 'gelijkwaardige liefdesrelatie', maar dit is voor de rechtbank niet minder strafbaar. ,,De man heeft een grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het meisje". 

Volgens de officier van justitie wist de verdachte dat het meisje dusdanig verstandelijk beperkt was dat ze geen nee kon zeggen of weerstand kon bieden tegen de man. Hiervan is hij vrijgesproken omdat het niet vaststaat dat het meisje geen eigen wil kan bepalen. 

De verdachte is onderzocht door een psychiater en psycholoog maar bij hem is geen stoornis vastgelegd. Ze concluderen wel dat hij verstandelijk beperkt is maar ondanks dat de strafbare feiten hem volledig aangerekend kunnen worden. Een gedeelte van de straf is voorwaardelijk om te voorkomen dat de man opnieuw de fout ingaat. Hij moet zijn digitale apparaten laten controleren, een behandeling ondergaan en hij krijgt een contactverbod met het slachtoffer.