• 112Heuvelrug

Raadsvragen over 'te weinig' ambulances voor Veenendaal

VEENENDAAL Er zijn grote zorgen omdat er in de gemeente nog maar één ambulance paraat staat in/nabij Veenendaal. Dat zegt Said el Hassnaoui van Pro Veenendaal. Het raadslid heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college. 

Jeroen van der Veer

Sinds het begin van dit jaar staat er volgens El Hassnaoui nog maar één ambulance bij de Cuneraweg en dit waren er voorheen twee. ,,Als deze ambulance (onder)weg is moet een andere uit Kesteren, Doorn of Ede komen. Aan de noordkant van Veenendaal is dat niet erg en kan de ambulance uit Ede er snel zijn, maar in de overige gebieden duurt het dus langer dan voorheen (zeker in de spits)."

Omdat in een noodsituatie elke seconde telt, vindt het raadslid dat er kritisch gekeken moet worden. ,,Ambulancemedewerkers gaven al aan dat als er binnen 12 minuten niets gedaan wordt aan reanimatie dat de kans op leven eigenlijk al niet meer te redden is. Het is dus belangrijk dat er snel iemand ter plekke kan zijn."

De partij heeft contact opgenomen met de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht). ,,Volgens RAVU is de keus om in Veenendaal nog maar één ambulance te laten staan een praktische overweging geweest. De reden is omdat er vanuit Veenendaal niet genoeg uitgeweken kan worden naar andere plaatsen. Vanuit Doorn kunnen ze naar meerdere rijden."

Aan de hand van schriftelijke vragen hoopt het meer duidelijkheid te krijgen van het college. ,,Als ProVeenendaal begrijpen we goed dat RAVU overwegingen maakt waarvan zij denken dat deze het beste is voor de ambulance dienst. Maar als ambulancemedewerkers zich zorgen maken dan zegt dat iets. Wij zijn dus net zo bezorgd en verbaasd dat er maar één ambulance klaar staat in/nabij Veenendaal op een gebied met meer dan 67.000 inwoners."