• Archief BDU Media

Raadslid Makineli constateert 'iets wat er niet is'

VEENENDAAL Het raadslid Yasin Makineli (Denk) constateert in schriftelijke vragen dat het college de bekladding van de Nasser moskee in de nacht van zondag 14 op maandag 15 juli ,,niet naar buiten wilde brengen." Het raadslid constateert iets wat er niet is, zegt zowel het college als de politie. ,,Er is direct actie ondernomen en wij weten niet welke informatie het raadslid heeft om tot deze veronderstelling te komen. Dit soort zaken wordt 'niet onder de pet gehouden'. Er wordt bij opgemerkt dat het soms in het belang van de opsporing van de dader(s) is om niet meteen de publiciteit te zoeken.

Gerard van Wijk

De vermoedelijke dader van de bekladding van de moskee is inmiddels in de kraag gevat. Daarbij speelden camerabeelden en rol. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat extreem rechts iets met de bekladding te maken zou hebben. Moskeeën worden in het algemeen goed beveiligd. In Veenendaal is op een enkel incident na niet bekend dat bedreigingen worden geuit tegen islamitische religieuze instellingen en moskeeën.

Bij de Nasser moskee was sprake van vandalisme en dat was na de aangifte van het moskeebestuur een zaak van de politie, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,De politie bepaalt dan ook wat en wanneer wordt gecommuniceerd." Op Twitter liet burgemeester Gert-Jan Kats weten dat ,,hier een smerige streek is uitgehaald, te gek voor woorden. Ben trots op een moskeebestuur dat hierop rustig en waardig reageert, Van de politie begreep ik dat de ´viespeuk´ op beeld staat, ik hoop dat hij wordt herkend en opgepakt. Zo gaan we niet met elkaar om."