• Robin van Lonkhuijsen

Proef met sollicitatiecoach verlengd

VEENENDAAL Het wekelijkse gratis sollicitatiespreekuur dat sinds september als proef door de gemeente Veenendaal is opgezet wordt tot 1 juli 2019 verlengd. Er blijkt behoefte te zijn aan deze laagdrempelige sollicitatieservice. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Wekelijks maken er gemiddeld vier mensen gebruik van. Ze willen van baan veranderen of zijn herintreder op de arbeidsmarkt. ,,En het eerste succes is er ook. Iemand die tien jaar lang een uitkering had heeft mede met behulp van de coach nu een betaalde baan gevonden.''

PERSOONLIJKE AANPAK Ondanks de aantrekkende economie met daardoor meer banen kreeg de gemeente signalen vanuit de samenleving dat er mensen zijn die solliciteren moeilijk vinden. Denk aan jongeren die net van school komen of mensen die jaren geleden zijn gestopt met werken en weer aan het werk willen. ,,Via het internet zijn veel tips en voorbeelden te vinden. Maar juist door persoonlijke aandacht en begeleiding kan net het verschil worden gemaakt. Daarom is voor deze aanpak gekozen en het blijkt te werken.''

MEEDOEN ,,De gemeente Veenendaal wil zoveel mogelijk mensen mee laten doen in de samenleving. Werk is een manier om hier invulling aan te geven. Het maakt zelfstandig, geeft eigenwaarde en zorgt voor sociale contacten'', zegt wethouder Dylan Lochtenberg. ,,Ik ben blij met de eerste resultaten van het sollicitatiespreekuur. Het blijkt dat het mensen aanspreekt en dat ze gebruik maken van deze toegankelijke sollicitatiehulp. We geven mensen die graag willen werken zo een extra steuntje in de rug om een betaalde baan te vinden."

AAN DE SLAG Iedereen die extra hulp wil bij sollicitaties kan op dinsdagen, van 09.30 uur tot 11.30 uur, op het gemeentehuis terecht voor gratis advies van een sollicitatiecoach. De coach helpt bij het opstellen van een helder cv of sollicitatiebrief. Maar geeft ook tips voor het voeren van sollicitatiegesprekken. In het gemeentehuis is een trainingscentrum met computers. Deelnemers kunnen met de sollicitatiecoach in gesprek. Maar als een cv, brief of portfolio op een USB-stick wordt meegenomen kan men ook direct aan de slag. Als blijkt dat meer hulp nodig is kan een individuele afspraak worden gemaakt. Ook inwoners van Rhenen en Renswoude kunnen gebruik maken van deze service. Vooraf inschrijven is niet nodig. Aanmelden kan bij de balie. Dinsdag 25 december en dinsdag 1 januari is er géén sollicitatiespreekuur.