• Archieffoto BDU

Proef inzameling PMD bij hoogbouw

VEENENDAAL Gemeente Veenendaal gaat een proef doen met de inzameling van plastic verpakkingen, blik en drankpakken (PMD) bij hoogbouwwoningen. Verenigingen en kerken gaan hierbij ondersteunen. Voor hen vielen inkomsten weg, omdat zij bij de inzameling van papierkliko's niet meer nodig zijn vanwege het werken met automatische zijladers. Met de inzameling van PMD bij hoogbouw kunnen de verenigingen toch hun inkomsten behouden.

Deze inzameling wordt voor laagbouw per 1 januari 2016 georganiseerd via een PMD-kliko. Deze wordt één keer per drie weken geleegd. Bij hoogbouw is opslag van PMD, dat veel volume heeft, een probleem. Vaker inzamelen zou daar wenselijk zijn.

Met ingang van 19 september wordt elke zaterdagochtend PMD opgehaald bij 1200 hoogbouwwoningen. Deze 1200 huishoudens ontvangen deze week een folder en twee rollen PMD-zakken. Een win-win-win situatie legt wethouder Nermina Kundic uit. ,,De bewoners zetten de zak met PMD-afval bij hun voordeur. De vrijwilligers halen het op en gooien het meteen in een vuilniswagen waar het geperst wordt. Geen zakken op straat dus en veel gemak en service voor de bewoners, die daardoor minder restafval hoeven weg te gooien. En dat is ook winst voor het milieu, minder restafval en meer hergebruik van grondstoffen. De verenigingen behouden zo extra inkomsten door hun inzet voor de PMD-inzameling.'' De proef duurt vier maanden en daarna wordt bekeken of het concept geschikt is voor de volledige hoogbouw van Veenendaal.

De verenigingen en kerken blijven wel oud papier inzamelen bij hun kerk, verenigingsgebouw of school. Per 1 januari 2016 worden de papierkliko's net als nu geleegd door de wagens van inzamelbedrijf ACV, maar dus zonder de inzet van de verenigingen en kerken.