• Proef Cultuur

Proef Cultuur rond Stadsstrand

VEENENDAAL Theater, muziek, dans, film, … En nog zoveel meer. Het is zaterdag 16 september allemaal te vinden rondom het Stadsstrand tijdens Proef Cultuur.

Met Proef Cultuur openen de culturele instellingen en amateurkunstverenigingen van Veenendaal voor de tweede keer gezamenlijk het culturele seizoen.

NOG LEUKER ,,Vorig jaar was de eerste editie, en het was een groot succes. Wij kregen zo veel enthousiaste, positieve reacties. Met alle feedback zijn wij ook aan de slag gegaan om deze twee editie nog leuker te maken", vertelt de organisatie.

Zo zijn er dit jaar niet twee, maar maar liefst vier podia waar optredens te bekijken zijn. Er wordt volop gedanst op het Stadsstrand, de koren krijgen een mooie plek onder de Bernhard van Kreelpoort én er is muziek op het Kees Stipplein.

In de zaal van Spectrum programmeert Theater de Lampegiet enkele previews van voorstellingen die het komende seizoen te bezoeken zijn, en draait het Filmhuis korte films. Speciaal voor Proef Cultuur heeft het Filmhuis het 'Go Short'-festival ingekocht. En in de avonduren gaat het Filmhuis weer naar buiten. Dan tonen zij op het Stadsstrand weer een leuke openluchtfilm. ,,Dat was één van de grote successen vorig jaar. Er kwamen zoveel mensen op de film af. Het was super gezellig. Dus dat doen we gewoon nog een keer."

SLENTEREN ,,Ook op de pleinen gebeurt er naast de optredens van alles. Zo staan er weer allerlei kraampjes, waar liefhebbers langs kunnen slenteren om zo een goed beeld te krijgen van cultureel Veenendaal. Maar het gaat bij Proef Cultuur natuurlijk niet alleen maar om 'kijken'. Er is ook alle gelegenheid elf in actie te komen. Zo zijn er in de Cultuurfabriek weer verschillende activiteiten. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld aan de slag met een virtual reality-bril en in het Museum kunnen kinderen een bewaarbakje versieren. Ideaal als je graag dingen zoals potloden, Pokémon plaatjes of snoepjes bewaart. In Spectrum kan iedereen kennismaken met de harp, of met het hele gezin mee doen met De Muziekfabriek. In deze fabriek is het niet nodig om een instrument te kunnen bespelen, of noten te kunnen lezen, en toch kan je met het hele gezin een muziekstuk componeren."

SLUITINGSACT Daarnaast is de organisatie druk met het regelen van een aansprekende openings- en sluitingsact: ,,Dat ontbrak vorig jaar", weten zij. ,,Proef Cultuur begon gewoon, en ineens was het afgelopen. Dat doen wij dit jaar anders. De opening is straks voor kinderen, de sluiting is voor iedereen. Het wordt echt heel leuk."

De komende maanden staat voor alle betrokkenen in het teken van het invullen van alle activiteiten en optredens.

,,Ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal gaat gebeuren op 16 september? Like dan de Facebookpagina Proef Cultuur Veenendaal of kijk op www.proefcultuurveenendaal.nl."