• 112Heuvelrug.nl

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (8)

VEENENDAAL Tijdens de donkere dagen offensief is de politie met veel man op de been. Diverse eenheden bewaken de straten en daarbij wordt alles ingezet; cameratoezicht, kentekenscanners en eigen waarneming.

Jeroen van der Veer

Nu het buiten nog vrij vroeg donker wordt, nemen de inbraken toe. Het is een landelijke trend die de politie met man en macht probeert te tackelen en ook in Veenendaal is men op zijn hoede. Als Herman en Kevin de politieauto voor het eerst starten voor hun donderdagnachtdienst, begint hun avond dan ook met een rondje langs enkele hotspots.

STOPTEKEN Het zijn vooral de straatjes die aan de hoofdwegen grenzen en binnenplaatsjes. Terwijl ze stapvoets rijden, wordt elk persoon op straat door het duo geobserveerd. De nachtdienst wordt van extra personeel voorzien en dit heeft volgens Kevin diverse redenen. ,,Je moet zichtbaar zijn en zorgen dat potentiële inbrekers het benauwd krijgen. Wat zou jij doen als je diverse auto's ziet rijden? Dan haal je het echt niet in je hoofd een inbraak te plegen."

Terwijl Kevin achter het stuur zit, controleert Herman voorbijkomende auto's. Geen enkel kenteken wordt door het duo gemist. Via de smartphone worden de letter- en cijfercombinatie in het systeem bekeken, waarop men kan zien of er antecedenten op hun naam staan. ,,Als een auto en/of bestuurder uit bijvoorbeeld Limburg hier om 02.00 uur rijdt, vinden wij dat verdacht. Er volgt dan een stopteken en dan controleren wij de persoon."

De meldkamer heeft donderdagnacht weinig tot geen spoedritjes voor de eenheden en daarom kan men terugkijken op een goede avond.

OVERLAST Dat blijkt ook vrijdagnacht, als Herman in zijn eentje in de auto zit. De agent rijdt solo en springt bij waar nodig. Doordat hij alleen zit, kan hij nu geen voertuigen scannen en is hij vooral de vliegende keep. ,,Komt er een melding, dan wordt er een auto naar toegestuurd. Vaak ga ik dan ook, om zo op de achtergrond assistentie te verlenen. Mocht het nodig zijn, dan zijn we al snel met een mannetje meer."

Het blijkt vrijdagnacht niet nodig en slechts één keer moet Herman optreden. In het centrum komt rond 03.00 uur een man naar zijn voertuig gerend. ,,Ik heb enorme overlast van een persoon die in mijn straat staat te schreeuwen." Een flinke zucht volgt, want Herman weet hoe laat het is. De man in kwestie is al langer een doorn in het oog van de eenheden uit Veenendaal. Een korte zoektocht levert echter niets op, tot hij opeens opduikt. De man is opnieuw onder invloed van alcohol en wordt door Herman stevig aangesproken: ,,Laat dit een laatste waarschuwing zijn. Nog één melding over jou en je gaat met ons mee."

HORECADIENST Als Erwin op zaterdagnacht net in dienst is, kan hij met zijn collega's direct op jacht naar een woninginbreker. Ondanks alle voorzorgmaatregelen en een zoektocht met onder meer Burgernet, wordt de verdachte niet gevonden. ,,Het was goed om te zien dat de buurtbewoners de straat op gingen om ons te helpen. Jammer alleen dat het geen resultaat opleverde."

Daarna stapt zijn maatje Robin bij hem in en samen draaien zij een dienst gericht op de horeca. Toch is het, ondanks het weekend, niet druk op de Markt. ,,Het is het einde van de maand. Vaak is het salaris dan op en blijft de jeugd thuis."

Dan klinkt opeens cameratoezicht door hun oortjes, die vertellen dat er een vechtpartij was op het plein. Uit de kroeg worden drie mogelijke raddraaiers gehaald, die door de agenten worden nagetrokken. Erwin: ,,We hebben het slachtoffer niet aangetroffen en dus kunnen wij weinig. Echter weet men door deze actie wel dat wij er bovenop zitten."

ALCOHOL Om 02.15 uur besluit men met drie eenheden bij een toegangsweg van Veenendaal een alcoholcontrole te houden en al snel is er resultaat. Binnen vijf minuten worden twee bestuurders meegenomen en na een ademanalyse op het bureau krijgen zij een rijverbod voor enkele uren opgelegd.

,,Op straat zien wij een indicatie dat er alcohol is genuttigd en als dit het geval is, moet de bestuurder mee naar het bureau. Daar staat een apparaat die de exacte hoeveelheid bepaalt", aldus Erwin. ,,Op basis daarvan kunnen wij op een lijst zien hoeveel uur rijontzegging de persoon in kwestie krijgt."

DRONKEN Terwijl de horeca later die nacht langzaam leegloopt, ziet cameratoezicht een dronken bestuurder instappen en wegrijden. Na een korte zoekactie wordt de auto uit Overberg in een Veenendaalse straat aangetroffen, maar is er van de bestuurder geen enkel spoor te bekennen."

Omdat een eenheid het gevoel heeft dat men straks weer gaat rijden, worden Erwin en Robin opgeroepen voor assistentie. Zij posten met de auto, terwijl twee anderen lopend rondom de woning wachten. ,,Wij doen dit niet omdat wij graag mensen een boete geven, maar voor de veiligheid. Wat als hij straks dronken weer naar Overberg gaat rijden en iemand aanrijdt", duidt Erwin de actie. ,,Dan kunnen we beter hem nu direct proberen te onderscheppen."

SLAAPPLEK Na een tijd wordt de actie onderbroken en denkt men dat de inzittende van de auto in Veenendaal blijft overnachten. Op het moment dat Erwin de straat wil uitrijden, knalt een auto met hoge snelheid voorbij. Na een stopteken krijgt deze een waarschuwing voor zijn rijstijl en ontvangt hij een prent voor het niet dragen van een gordel.

Als het tweetal om 05.30 uur zijn laatste rondje over de Markt rijdt, blijkt de uitloop van het uitgaanspubliek rustig te verlopen. Onderweg wordt nog wel een man aangetroffen die een muurtje als slaapplek gebruikt. ,,Gaat u lekker naar huis toe, meneer? Dan gaan wij dat daarna ook..."

Label:

Prio (V)een