• Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (5)

VEENENDAAL In deel vijf van de politieserie Prio (V)een een vrijdag- en zaterdagnacht. In het weekend, die overschaduwd werd door een tragische gebeurtenis bleek andermaal dat de politie de controle heeft. 

Jeroen van der Veer

Twee dagen na het tragische incident in het Prins Willem-Alexanderpark is het voorval gespreksonderwerp nummer één. Een inwoner van Veenendaal sprong van een flatgebouw en dat maakt grote indruk op de toesnellende politie. Er wordt onderling veel over gesproken en de saamhorigheid binnen het korps is groot en duidelijk voelbaar. 

Hoe lastig het in sommige gevallen ook is, de straten van Veenendaal en omstreken moeten weer bewaakt worden. Zo ook op vrijdagavond en daarom draaien Lisa en Herman samen 'gewoon' weer een nachtdienst. Omdat het weekend vaak redelijk druk is met meldingen, rijden er deze vrijdag meerdere auto's door Veenendaal en omstreken.

BEMIDDELING Iedereen covert zo zijn eigen gebied en bij een melding springen ze elkaar te hulp. Het is iets wat vrijdagnacht slechts één keer nodig blijkt. Een alarmerend telefoontje uit Rhenen zorgt ervoor dat twee eenheden met spoed die kant op moeten. Op locatie blijkt er een familieruzie te zijn, waarbij de politie bemiddelend optreedt. ,,We hebben ervoor gezorgd dat de ene partij vertrekt en verder kunnen we weinig", legt Herman uit. ,,Geen van hen wil aangifte doen en dan houdt het voor ons op. Wij hebben ervoor gezorgd dat het rustig is en hopelijk blijft dat nu ook zo."

Rustig blijft het ook de rest van de nacht bij de meldkamer, waardoor het tweetal geen PRIO-1 meldingen meer hoeft te rijden. Het zorgt voor een dubbel gevoel: ,,Je bent ook bij de politie gekomen voor de actie. Als het dan rustig is, is dat soms best jammer. Toch moet men mij niet verkeerd begrijpen. Het betekent ook dat wij alles onder controle hebben en dat is óók waarvoor je het doet."

VRIJWILLIGE POLITIE Op de zaterdagnacht is Bernie aanwezig om het korps van Veenendaal te voorzien van extra mankracht. Hij is sinds een jaar of tien vrijwilliger bij de politie en doet dat nog altijd met veel plezier. ,,Ik heb evenveel bevoegdheden als de anderen. Het grootste verschil is alleen dat ik ernaast een fulltime baan heb."

En zo komt het voor dat hij zo'n twaalf uur per week wordt ingeroosterd bij de politie en daar geeft Bernie met alle liefde zijn vrije uren voor op. ,,Ik wil graag iets betekenen voor de maatschappij", legt de vrijwillige politieman uit. ,,Ook ik heb alle cursussen en de toetsen moeten halen en ben wapen dragend."

TEGEN VERKEER IN Als de zaterdagnachtdienst nog maar net begonnen is, valt een automobilist op de Raadhuisstraat op. Ondanks dat het er door wegwerkzaamheden momenteel niet heel duidelijk is voor bestuurder, is het niet de bedoeling om tegen het verkeer in te rijden.

Het stopteken wordt aangezet en de bestuurder volgt de politie auto naar de Kanaalweg. Daar wordt direct een alcohollucht geroken, waarna een blaastest volgt. ,,Een A-tje, mevrouw", wordt haar medegedeeld. ,,U zult mee moeten naar het bureau."

ALCOHOL Op het bureau moet men twintig minuten wachten tot er opnieuw een test afgenomen kan worden. Dit zorgt echter voor problemen. Eén van de agenten heeft zojuist het kamertje van de ademanalyse grondig schoongemaakt, waardoor het apparaat in de ruimte alcohol ruikt en dus niet geschrikt is voor gebruik. Wat Erwin ook probeert, hij krijgt hem niet aan de praat. ,,Dit apparaat is supergevoelig en vangt alles op. We kunnen het risico niet nemen om haar hier nu alsnog te laten blazen."

Omdat er daadwerkelijk alcohol is genuttigd, wordt de ademanalyse in Doorn afgenomen. Daar blijkt inderdaad dat het foute boel is en met een rijontzegging op zak wordt de vrouw weer netjes in Veenendaal afgezet.

VUURWERK Eenmaal terug in Veenendaal bleek dat Esther en Arjan druk bezig waren geweest met vuurwerkoverlast. Oud en Nieuw komt er weer aan en dat betekent ook dat het illegale vuurwerk weer in omloop is. Het is iets waar de politie streng op handhaaft en ook zaterdagnacht was het raak. ,,Via cameratoezicht konden we achterhalen wie er iets had afgestoken en die hebben wij opgespoord", duidt Esther, die deze nacht horecadienst heeft.

Bij het aantreffen van de persoon, wordt hem gevraagd of hij de persoon was die zojuist het vuurwerk afstak. Zonder blikken of blozen kwam er een volmondige ja. ,,Die eerlijkheid konden wij waarderen en hij was zichtbaar geschrokken. Wij hadden hiermee ons doel al bereikt en soms kies je er dan voor om het bij een waarschuwing te laten. In dit geval hadden mijn maatje en ik het gevoel dat hij dit grapje niet nog eens zou doen en daarom kozen we voor de zachte aanpak. Daarnaast had hij ook geen vuurwerk (meer) op zak."

CAMERA De agent wil wel benadrukken dat dit niet elke keer gebeurt en dat de politie streng optreedt bij het afsteken van vuurwerk.  ,,Cameratoezicht is hierbij een belangrijk middel om de vandalen te vinden. Je hoort vaak de knal en hebt dan wel een indicatie, maar de camera's zijn daarbij van groot belang. Ook in dit geval hadden we vrij snel de persoon gevonden en ik verwacht dat dit de komende tijd nog wel vaker gebeurt."

Label:

Prio (V)een