• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (4)

VEENENDAAL In deel vier van de politieserie Prio (V)een bleek de vrijdagavond en -nacht een drukke. Zo lag er mogelijk een lijk in een vrachtwagen, was er een woninginbraak, een flink incident in een huis en bleek een verdachte na een grote zoekactie toch gearresteerd te kunnen worden.

Jeroen van der Veer

De dienst voor het korps in Veenendaal begint rustig, waardoor agent Herman besluit een rondje te maken over het terrein van een horecagelegenheid. Al snel wordt de agent aangesproken door een medewerker, die al vijf dagen onbemand een vrachtwagen op zijn terrein ziet staan. ,,Er zit condens aan de binnenkant en de gordijnen zitten dicht. Ik heb er een naar gevoel bij."

Bij het bekijken van het voertuig, vertrouwt ook Herman de situatie niet. Er wordt gedacht dat er mogelijk een lijk in de wagen ligt en daarom wordt het ruitje eruit getikt. De opluchting is groot als dit niet het geval blijkt en de ruit wordt vakkundig gerepareerd. ,,Er zat een naar luchtje aan de situatie en daarom zijn wij even gaan neuzen", aldus Herman. ,,We konden het risico niet lopen, want condens op de ramen is vaak een verkeerd teken."

INBRAAKALARM Niet lang na het dichten van het raam gaat er een automatische inbraakalarm van een basisschool af. De sirenes gaan aan en Herman snelt richting de school. Daar worden geen braaksporen aangetroffen, maar heeft een oplettende buurtbewoner wel het kenteken van een verdachte auto genoteerd. ,,In het systeem zie ik dat de bestuurder uit een andere regio komt. Plaats het kenteken maar in de buurt-whatsappgroep. Dan kan iedereen extra alert zijn."

FAMILIERUZIE De dienst van Herman zit er net op, als er een verontrustend telefoontje bij de meldkamer binnenkomt. Buren hebben gehoord dat er vanuit een woning om hulp wordt gegild en men spoedt met diverse eenheden naar de locatie. In de flatwoning wordt in eerste instantie niet open gedaan, tot een jongetje van een jaar of twaalf open doet. 'Help, mama heeft hulp nodig'.

De toegesnelde Erwin en Tom zien direct dat een vrouw met een mes in de woning staat. ,,Laten vallen. Nu. Laat dat mes vallen", wordt er geschreeuwd, terwijl hun hand al naar hun dienstwapen en pepperspray gaat. De vrouw luistert naar het bevel en in de woning worden zes kinderen en meerdere volwassenen aangetroffen. Direct worden de kinderen door wijkagent Esther apart genomen, terwijl de rest zich ontfermt over de volwassenen.

Ondanks lichte verwondingen bij één van de volwassenen, wil geen van de aanwezigen aangifte doen. Toch moet een man uit de woning mee naar het bureau, waarna hij later naar het cellencomplex in Houten wordt vervoerd. ,,De man had nog een straf openstaan", duidt Erwin.

TRAUMABEERTJE Na een kort onderzoek blijkt dat er in het huis twee zussen van elkaar aanwezig waren. Eén van de twee zussen besloot met haar drie kinderen te vertrekken. Van de agenten krijgen de kinderen een traumabeertje. ,,Dit soort gebeurtenissen zijn altijd triest", aldus Erwin. ,,Kinderen zijn getuigen van een mogelijk traumatische gebeurtenis. Daarom was het goed dat Esther even met hen alleen zat. Hulpinstanties zullen worden geïnformeerd en er zal gepast hulp komen."

WONINGINBRAAK Na het incident stapt IJzebrand bij Erwin in de auto en samen gaan ze naar het industrieterrein, waar eerder die avond bewoners slachtoffer waren van een woninginbraak. De bewoners troffen bij thuiskomt een ravage aan. ,,Sorry dat we wat later zijn", excuseert IJzebrand. ,,We hadden een PRIO 1-melding en konden daarom nog niet de aangifte opnemen."

Het oudere echtpaar heeft begrip voor de situatie en doet alsnog aangifte. Deze wordt door Erwin direct digitaal opgenomen, terwijl IJzebrand foto's maakt van de ravage. ,,Morgen komt de recherche langs voor sporenonderzoek", vertelt de agent na de afhandelingen. ,,Hopelijk kunt u vanavond wat slapen."

ONDERBUIKGEVOEL De dienst lijkt vervolgens rustig te verlopen, tot er een melding komt vanuit het woon-zorgcomplex. Ter plaatse worden voor het pand twee personen in een auto gezien, waarna Erwin hun gegevens controleert. Dit blijkt, ondanks dat het bekenden van de politie zijn, allemaal in orde. Er is geen reden om over te gaan tot aanhouding, al is er wel een vreemd onderbuikgevoel bij IJzebrand en Erwin aanwezig.

Door dit gevoel besluit het tweetal achter de auto aan te rijden, om ze op die manier Veenendaal uit te werken. Op het moment dat ze weer in zicht zijn van de agenten, wordt geconstateerd dat ze door rood rijden. De achtervolging wordt ingezet en ter hoogte van de sportcomplexen van De Groene Velden springt er opeens een derde persoon uit de auto.

ZOEKACTIE Terwijl Erwin lopend de achtervolging inzet, blijft IJzebrand bij de andere twee in de auto. Ondanks een valpartij van de vluchtende verdachte, wordt deze niet aangetroffen. IJzebrand vordert het ID van de bestuurder, waarna hij en diverse eenheden de klopjacht openen op de voorvluchtige verdachte.

Met vijf man wordt gezocht op en rondom de pikdonkere sportcomplexen en surfvijver. Hierbij hoort IJzebrand opeens iemand door de bosjes rennen, maar zicht op de verdachte komt er niet. Omdat er geen aantoonbaar strafbaar feit is gepleegd, wordt de zoekactie na een klein uur beëindigd. De bestuurder krijgt een bekeuring voor het rijden door rood licht en de agenten vervolgen hun werk.

Het zit de agenten niet lekker dat de verdachte kon ontsnappen en daarom kiezen Tom en Peter ervoor om na tien minuten toch nog één keer een rondje rondom de locatie te maken. Opeens worden zij door drie jongens aangesproken. Zij hoorden geritsel in de bosjes, waarna de adrenaline toeneemt bij het duo. Alle werkzame politie-eenheden worden weer naar de parkeerplaats gedirigeerd, waar zij zien dat Tom beet heeft.

Na een kleine worsteling wordt de verdachte in de boeien geslagen en is de zoektocht succesvol afgerond. Hij wordt in de cel gezet, waarna de agenten elkaar op het bureau tevreden aankijken. ,,Ontkomen doet natuurlijk niemand."

Label:

Prio (V)een