• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (13)

VEENENDAAL De twintigste editie van Rijnweek Rhenen zit er op. Tegen de 100.000 bezoekers genoten afgelopen week van een divers aanbod en dat kon mede door de goede orde van beveiliging en politie. 

Jeroen van der Veer

Na enkele gezellige dagen settelde de politie zich ook zaterdagmiddag weer in het gebouw naast het terrein van de Rijnweek. In het pand dat werd omgetoverd tot tijdelijk politiebureau spraken Erwin en Dorien, beiden coördinator deze feestavond, de aanwezigen toe. Na een korte briefing was de boodschap aan de aanwezige collega's helder. ,,Maak het ook voor jezelf leuk, let op elkaar en hou het veilig."

 

STRATEGISCH De politie, die deze avond opvallend en onopvallend aanwezig was, werd door de coördinatoren van de avond op strategische plakken gepositioneerd. Want naast dat een door de Rijnweek ingehuurd beveiligingsbedrijf en camera's toezicht houden, is politie Veenendaal er ook voor de orde en veiligheid. ,,Je wil toch dat zo'n mooi feest goed verloopt", duidt Erwin. ,,Doordat we agenten op diverse plekken hebben staan, is vrijwel alles gecoverd. Mocht er dan iets voorvallen, dan kunnen wij direct handelen en zijn we overal kort bij."

Toch ligt de grootste verantwoordelijkheid voor wat er zich afspeelt op het terrein bij het beveiligingsbedrijf. Zij zijn door het evenement ingehuurd en moeten zorgen dat het feest goed verloopt. Op de achtergrond is de politie aanwezig en wordt de omgeving van de Veerweide door hen bewaakt. ,,Dat klinkt heel zwart wit, maar dat is het niet. Natuurlijk grijpen wij in waar nodig en is van tevoren alles in overleg gegaan. Ik weet zeker dat dit een opnieuw een mooie avond gaat worden", aldus coördinator Dorien.

 

ZIEKENHUIS Naast het feestgedeelte staat een calamiteitencentrum, met daarbij een speciaal ingericht 'noodziekenhuis'. Hierin zijn twee bedden gevestigd en kan waar nodig hulp verleend worden. ,,Soms komen ze eerst bij de EHBO en daarna bij ons, maar bij de extremere gevallen komen ze direct hier binnen", legt de ambulancebroeder uit. ,,Gisteren hadden wij nog iemand die thuis enorm had ingedronken en hier aan de drugs heeft gezeten. Die combinatie was geen goede."

Dat er toch drugs op het terrein is gekomen, is voor de beveiliging en politie een groot aandachtspunt. ,,Hoe dat kan, weten wij niet. Er wordt fors gecontroleerd", aldus de politie. Mogelijk komt dit door het open karakter van het festival, waarbij men via diverse aanloopwegen naar binnen kon. ,,Dat gaan we volgend jaar sowieso anders doen", zegt één van de agenten, terwijl voor hem flink wat verboden middelen liggen. Dit is tijdens de eerdere feestavonden bij controles ingenomen. Veel hiervan is tijdens de fouillering onderschept. De rest op het terrein zelf. Dit wordt later door de politie vernietigd.

 

KOFFERBAK Zaterdagmiddag is het de eerste uren vrij rustig en kunnen de agenten hun rondje lopen of fietsen. ,,Rond de klok van elf moeten ze op hun aangewezen plekken staan. Dan komt de uitloopt langzaam op gang en moeten wij er klaar voor zijn", aldus Dorien. ,,Nu kunnen de agenten sfeer proeven en zichzelf aan het publiek zichtbaar maken."

Over de oortjes van de agenten blijft het rustig en de sfeer is uitstekend te noemen. Toch moeten de beveiligers en politie in actie komen. Er loopt een man met kleding van een motorgroep rond en volgens het huisreglement van het feest is dit niet toegestaan. De man kiest, na een gesprek met de beveiliging en politie, eieren voor zijn geld en besluit het terrein te verlaten. ,,Het vest ging in de kofferbak en vervolgens liep hij weer het terrein op. Helemaal prima dus", laat de undercoveragent, die gevraagd is te bekijken wat de persoon in kwestie doet, aan zijn collega's weten.

 

UITLOOP Om 22.38 uur worden Dorien en Erwin opgeroepen voor een 'spoedveiligheidsoverleg'. Het terrein is bomvol en er wordt besloten dat er niemand meer op mag. Daarop besluit het tweetal dat alle eenheden alvast op de afgesproken plekken moeten positioneren. Hierdoor kan men in de gaten houden of er daadwerkelijk niemand meer wordt toegelaten en of er geen ongeregeldheden komen.

Precies op dat moment meldt een getuige zich bij de hulpdiensten. Hij ziet tussen de bijna 15.000 mensen een groep van drie met messen rondlopen. Een moeilijke casus, want ingrijpen tussen duizenden mensen kan voor enorme onrust zorgen. De politie besluit dat de beveiliging hen via de camera's gaat observeren. Hierdoor kan de politie zich focussen op een mooi einde van de avond en de uitloop in goede banen te leiden.

 

GEMOEDELIJK Als de klok 01.00 uur aangeeft, start de lasershow en daar is de politie maar wat blij mee. ,,Het feest had dreunmuziek op het einde. Hierdoor stijgt bij sommigen de adrenaline en hierdoor koelt men wat af." Of dit nou bewust was of niet; de tactiek werkt. De 15.000 mensen lopen gemoedelijk naar de uitgang en ondanks dat er enkele kleine 'brandjes' dreigen te ontstaan, is de politie in samenwerking met de beveiliging in vrijwel elke situatie het gedoe voor.

Nadat Gerard Joling, Baggio, Dirty Daddies, Kraantje Pappie en DJ Jarnoo hun optreden voor duizenden mensen afsluiten, kan de politie tegen de klok van 02.00 uur beginnen aan de debriefing. Geconcludeerd werd dat het feest prima is verlopen, al waren er links en rechts toch wat verbeterpunten. ,,Maar dat is iets voor de verdere evaluatie", laat men weten. ,,Over het algemeen zijn wij zeer tevreden en zijn het mooie dagen voor iedereen geweest."

Label:

Prio (V)een