• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (12)

VEENENDAAL Burgers en de politie; ze kunnen niet zonder elkaar. Dat blijkt ook bij de dienst van hoofdagent Erwin. Zo kwam Milou naar het bureau voor een rondleiding en hield een andere burger een verdachte aan. 

Jeroen van der Veer

Met grote ogen kijkt Milou naar haar moeder als er een winkeldief de ophoudkamers van Veenendaal wordt binnengebracht. Het meisje uit groep 7 heeft even daarvoor van hoofdagent Erwin uitleg gekregen voor haar spreekbeurt over de politie en nu ervaart ze de procedure met eigen ogen. Toch zit lang toekijken er niet bij. Als er een arrestant ingerekend moet worden, moeten onbevoegden weg uit de gang. 

,,Is dat echt een boef?", vraagt Milou nogmaals aan agent Erwin. Het meisje blijft gefascineerd door de winkeldief, maar toch gaat de rondleiding door het bureau verder. ,,Het is belangrijk dat dit gebeurt", aldus Erwin. ,,Op jonge leeftijd moeten de kinderen al weten dat de politie er is om voor hen klaar te staan. Een goede ervaring met ons is dus erg belangrijk. Zij vertelt straks haar ervaringen aan haar klasgenootjes en zo ontwikkel je good-will bij de jeugd."

GESLOTEN DEUR De leerling bekijkt samen met haar moeder en zusje alles en na een foto op de politiemotor volgt een vragenrondje. ,,Wat vind je het mooiste aan je werk?", vraagt Milou. Het antwoord van de agent zorgt voor verbazing bij het meisje. ,,Momentjes zoals nu. Natuurlijk ben ik ook bij de politie om boeven te vangen en doe ik dat graag, maar het contact met de burger is nog mooier."

Na nog wat foto's is het tijd om het werk weer op te pakken en rijden ook Herman en Melissa weg van het bureau. Het tweetal moet naar Veenendaal West, waar mogelijk een vermiste jongen in een woning zit. Ondanks dat de buurvrouw het tweetal zegt dat de bewoonster thuis is, wordt de deur niet geopend. ,,Omdat we niet voldoende zeker zijn dat het jongetje hier zit, besluiten wij verder nog niets te doen", duidt Herman. ,,We houden het echter wel nadrukkelijk in de gaten."

BURENCONFLICT Vervolgens sluit het tweetal aan bij Erwin, die op dat moment solo rijdt. Hij heeft een casus over een conflict tussen twee buren en heeft daarbij advies nodig. Na deze gekregen te hebben besluit hij bij de aangever langs te gaan.

Met veel belangstelling hoort Erwin het verhaal aan en al snel wordt de conclusie getrokken dat de aangifte niet bedoeld was om de buren straf op te leggen. ,,Ik wil gewoon dat hij stopt", geeft de man aan. Door de agent wordt de procedure uitgelegd, waarna hij opeens een noodoproep door zijn oortje krijgt.

BURGERAANHOUDING Ietwat verbaasd zwaait de man Erwin uit, die op dat moment al lang en breed in zijn voertuig zit. In Veenendaal West hebben twee werknemers van een sportschool, in samenwerking met een politieagent in vrije tijd, een burger staande gehouden. Ze zagen hem één van hun doeken kapot snijden met een mes en zetten de achtervolging in. ,,Laat hij nou net op atletiek zitten", sprak één van hen trots.

Als Erwin op locatie komt, is de jongen al staande gehouden door de agent van de landelijke eenheid. Hij was in zijn vrije tijd in Veenendaal en zag het per toeval gebeuren. Als de verdachte de handboeien omkrijgt, wordt hij door Erwin in de auto vervoerd naar het politiebureau.

APPLICATIE Erwin probeert een praatje met de jongeman te maken. Het lukt en ondanks dat de tiener de daad niet bekent, draait hij wel wat bij. ,,Wil je mij een hand geven op het feit dat ik jou onder deze omstandigheden niet meer ga zien", vraagt de politieman hardop. ,,Je bent een tiener, staat aan het begin van je toekomst en die ga je verpesten door zo door te gaan. Ik kan zien dat je vaker in aanraking bent geweest met ons en dat is zonde. Het heeft allemaal effect op je eigen leven. Als je later groot bent, moet je daardoor misschien nog op de blaren zitten."

De jongen kijkt Erwin aan, aarzelt even maar geeft hem toch de hand. Desondanks moet hij nog wel worden voorgeleid en dat gebeurt deze keer op een speciale manier. Omdat de officier van dienst op dat moment in Amersfoort is, gebeurt dat via een applicatie op de telefoon. De verdachte ziet daardoor de persoon in Amersfoort en op die manier kan het noodzakelijke gedaan worden. ,,Dit is voor mij ook nieuw", lacht Erwin. ,,Afijn, zo kan het natuurlijk ook."

LANGE DIENST Vervolgens moet de verdachte terug naar zijn cel, waar het vervolgens niet gaat zoals het hoort. ,,Hij heeft de wandbekleding (speciaal hard gecoat behang) van de muur getrokken. Zeker een stuk van veertig centimeter", baalt Erwin. ,,Het is bijna het einde van mijn dienst, maar hier ben ik nog wel even zoet mee. Aangifte en proces verbaal van bevindingen moeten op papier komen. Daarnaast foto's maken van de vernielingen en wij zullen alles op hem verhalen."

Na toch flink wat typewerk zit de dienst ook voor Erwin erop. Hij wordt afgelost door de nachtdienst. ,,Een bijzondere dag, waarop je ziet dat contact met de burgers erg belangrijk is. Niet alleen bij de spreekbeurt van dat meisje, maar ook bij die aanhouding. Burgers zien iets, rennen er achteraan en bellen ons. Dat is nou mooi; die samenwerking."

Label:

Prio (V)een