• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (11)

VEENENDAAL Twee keer moesten de toeters en bellen tijdens de vrijdagdienst aan. De overvalknop bleek daarbij zijn werk te doen en vliegensvlug stonden politievoertuigen paraat om over te gaan op actie.

Jeroen van der Veer

Het is Bevrijdingsdag als Erwin en Albert-Jan vrijdagmiddag voor het eerst de Veenendaalse wegen oprollen. Tijdens deze feestdag wordt vaak drank genuttigd en daarom controleren zij bij de toegangswegen van en naar Wageningen diverse automobilisten.

Hun inzet is bij calamiteiten op dat moment nog niet nodig en daarom wordt een handjevol bestuurders gevraagd te blazen. ,,Nul uit vijf", zegt Albert-Jan met een gulle lach. ,,De bestuurders kunnen zich met trots de Bob noemen."

OPGRAVEN Het is een uurtje of vier als het duo voor het eerst een melding krijgt. Een alerte inwoner ziet een man op een afgelegen terrein iets opgraven en dit zorgt voor vraagtekens. Eenmaal op locatie wordt de man al snel getraceerd.

,,Ik ben met mijn metaaldetector aan het kijken of ik hier iets kan vinden", is de uitleg van de wat oudere man. Doordat er toch een melding over binnen kwam, wordt gevraagd of de man zijn hobby elders wil uitvoeren. ,,Geen probleem heren", klinkt het vriendelijk. ,,Heb hier tot nu toe toch niets kunnen vinden."

BOTSING Plotseling gaat de werktelefoon van Erwin. Aan de andere kant van de lijn is zijn collega Esmiralda te horen en zij vraagt of hij op de Zuiderkruis even kan uitkijken naar een zwarte Volkswagen Polo. Deze is doorgereden na een ongeluk, maar een alerte ooggetuige heeft het kenteken genoteerd.

Binnen no-time is de auto gevonden en zorgt Erwin voor bewijsmateriaal. ,,Doordat de bestuurder overal kan zijn, maak ik nu alleen foto's van de schade, locatie en kenteken. Hierdoor kunnen we een dossier opmaken."

Dat het werk van de politie net zo veranderlijk als het weer is, wordt duidelijk als het over de portofoon drukker is dan een standaard dienst. In Zeist is een overval gaande, waarbij ook het arrestatieteam moet assisteren. Veel eenheden worden die kant opgestuurd en ook Albert-Jan en Erwin krijgen nieuwe taken.

DIVERS ,,Doordat de eenheid uit Cothen naar Zeist moet, nemen wij hun werkgebied even over om de basiszorg te garanderen", aldus Erwin. ,,Mede daarom kwam de vraag van de centralisten om ons daarheen te verplaatsen." Voor het tweetal is dit een uitstapje waarbij ze aan het begin van hun dienst geen rekening hielden. ,,Maar dat maakt het werk bij de politie ook divers", aldus Albert-Jan. ,,Het werk blijft hetzelfde, alleen je komt even in een ander gebied."

 

ACHTERVOLGD Al snel volgt een prio-rit, waarbij de sirene en optische geluidssignalen aan gaan. Na een verkeersruzie zijn volgens omstanders klappen gevallen en daarom wordt uitgekeken naar de verdachten die zijn weggereden. ,,Wat seint hij nou raar achter ons", vraagt Albert-Jan aan Erwin. Laatstgenoemde begint te lachen en als beide voertuigen stoppen wordt duidelijk dat het om de gezochte auto gaat.

Het opgegeven kenteken van de ooggetuige wijkt weliswaar iets af, maar voor de rest voldoet het tweetal aan de melding. ,,We hadden jullie al verwacht en daarom zochten wij jullie maar", legt de man achter het stuur uit. Na uitvoerig overleg en flink wat telefoontjes blijkt de casus toch anders te liggen dan gedacht en wordt besloten de gegevens te noteren. ,,Mocht het tot een zaak komen, kunnen wij hen nog altijd oproepen op het bureau."

OVERVALKNOP Als de twee Veenendaalse agenten weer naar hun eigen regio kunnen, komt er een verontrustende melding binnen. Bij een autowasstraat is de overvalknop ingedrukt en alle eenheden snellen naar de locatie. Het duo komt als tweede aan en ziet dat collega's met de eigenaar buiten staan.

,,Samen met één collega gaat hij nu naar binnen", legt Erwin uit. ,,Stel er is binnen echt een gijzeling aan de gang, dan wordt cru gezegd maar één collega gegijzeld en hebben wij nog mankrachten over om de daders te overmeesteren." Het blijkt echter al snel loos alarm en daarom is bovenstaande situatie gelukkig niet nodig.

DRONKEN UIT WAGENINGEN De dienst zit er inmiddels bijna op, als de twee besluiten nog even naar de Meentsteeg te rijden. Sinds kort is daar een geslotenverklaring en veel automobilisten nemen alsnog de afsnijroute. Alle automobilisten die in een kort tijdsbestek worden gecontroleerd, het zijn er een stuk of tien, komen er van af met een waarschuwing. Een scooterrijder heeft echter pech, want nadat hij van Albert-Jan moet blazen, wordt duidelijk dat er voor hem een ritje in de politieauto staat te wachten.

Ook het ademanalyseapparaat op het bureau geeft aan dat hij te veel alcohol heeft genuttigd en daarom krijgt de man een rijverbod en een flinke boete. ,,Eigen schuld", zegt hij vol begrip tegen de agenten. ,,Ik heb inderdaad een paar bakjes op en had niet moeten rijden."

Na de nodige administratie zit de dienst voor Albert-Jan en Erwin er al op. ,,De tijd vloog", vond Erwin. ,,Veel meldingen, een hoop kunnen doen en fijn samengewerkt met de collega's. Top."

Label:

Prio (V)een