• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met Pen en Pet (14)

VEENENDAAL Het waren afgelopen week drukke dagen voor de politie van Veenendaal. Een autobrand, een man met een vuurwapen en iemand uit het AZC die zichzelf iets aan wilde doen. 

Jeroen van der Veer

Met een enorme vaart beweegt de politieauto zich voort over de wegen van Veenendaal. De sirenes staan aan en Herman zit met gezonde spanning achter het stuur. Vanuit de meldkamer hoort hij zojuist dat er een man met een vuurwapen rondloopt en iedereen die naar de melding wordt gestuurd staat op scherp.

 

EXTRA VESTEN Terwijl het gaspedaal steeds dieper wordt ingedrukt, luistert de agent aandachtig naar de collega die in de meldkamer zit. Hij vertelt dat een ooggetuige zojuist een persoon heeft zien lopen met een wapen in zijn broekrand en dat spoed vereist is. Ondanks dat Herman op dat moment in Veenendaal rijdt, sluit ook hij zich aan bij de agenten die richting Wijk bij Duurstede snellen.

Daar is op dat moment kermis en de mogelijkheid bestaat dat het een balletjespistool betreft. Toch wordt er geen risico genomen en moeten alle aanrijdende eenheden een extra vest dragen op het moment dat er uitgestapt wordt.

 

KWETSBAAR Enkele kilometers verwijderd van de locatie, zit de huidige spoedrit er voor de Veenendaalse agent op. Of hij per direct naar Leersum wil rijden. Er is voldoende mankracht in Wijk bij Duurstede en een nieuwe prio één rit dient zich aan. ,,Bij het AZC in Leersum loopt een man met een mes en hij dreigt zichzelf wat aan te doen", luidt de melding.

Op vakkundige wijze wordt naar het bosrijke gebied gereden. Daar moet Herman tot zijn spijt wachten. ,,Ik rij solo en ben in dit soort situaties te kwetsbaar. Er komen meerdere eenheden deze kant op. Nee, niet alleen uit Veenendaal of Leersum. Op zo'n moment kijkt de meldkamer welke auto's snel hier kunnen zijn. Zo komt er ook een eenheid uit Amersfoort, want die draagt een taser en heeft de politiehonden bij zich."

Als iedereen er is, wordt bedacht hoe zo snel mogelijk te handelen. ,,Mocht het nodig zijn, taseren wij hem", zegt één van de agenten, terwijl ze vanuit het raam zicht heeft op de man. Deze zit rustig aan een tafel en heeft geen idee dat hij straks wordt ingerekend. ,,Laat ons daarom maar naar binnen gaan."

De man blijkt de aanwijzingen van de agenten te volgen en wordt snel en rustig meegenomen. Al snel vertrekken de agenten en dat is niet zonder reden. ,,Er zitten hier veel asielzoekers en die schrikken van zoveel politie", aldus Herman. ,,De man is aangehouden en dan is het zaak zo snel mogelijk uit het zicht te verdwijnen. Deze actie is uitstekend verlopen."

 

HETERDAAD INBRAAK Het is niet de enige succesvolle actie van afgelopen week. Zo had men donderdagavond succes toen er twee aanhoudingen werden verricht. ,,We kregen een melding van een heterdaad inbraak bij de Muurzwaluw in Veenendaal", duidt Herman. ,,Ik was daar samen met Melissa als eerste en betrapte hen. De achtervolging werd ingezet en eentje hadden wij al snel te pakken. De ander sprong in de vijver en zwom naar de andere kant. Daar stonden inmiddels al onze collega's en dus hadden wij twee uit twee. Een heerlijk gevoel, kan ik je zeggen."

 

WONINGINBRAAK Toch is het niet altijd raak en vist men ook wel eens achter het net. Na een melding van een verdachte situatie rijdt Herman naar de Veenendaalse wijk Petenbos. Daar lopen op dat moment twee jongens verdacht rond en dat is een voorbijganger rond 02.30 uur opgevallen.

Al snel is het duo door Herman gelokaliseerd en worden de gegevens nagetrokken. ,,Woninginbrekers, kijk maar", zegt hij tegen een toegesnelde collega, terwijl hij in zijn telefoon kijkt. ,,In het systeem staan serieuze antecedenten. Ze zijn al veroordeeld voor diverse inbraken."

 

ONDERZOEK Een korte doorzoeking in de auto volgt, maar er wordt niets aangetroffen en de jongens kunnen met vervolg. ,,Dit geeft nu een dubbel gevoel", aldus de agent. ,,Je weet vrijwel zeker dat ze van plan waren om in te breken, maar je kunt ze nergens voor pakken. Dus je bent enorm blij dat je een inbraak hebt voorkomen, alleen lopen ze nog wel rond."

 

AUTOBRAND Ook de autobrand van diezelfde avond op Beurtschip kon door de agenten in dienst niet worden voorkomen, maar werd wel uiterst serieus genomen. ,,Daar is een plaats delict van gemaakt, zodat de forensische opsporingsdienst onderzoek kan doen. Het is namelijk wel duidelijk dat hier iemand de auto in brand heeft gestoken."

De agenten waren snel op locatie en maakte buurbewoners wakker. ,,Dit omdat de auto onder een afdak stond en dicht tegen het huis aan. We nemen dan het zekere voor het onzekere en maken de buren wakker."

In de ochtend komt de opsporingsdienst en daarom moet de auto enkele uren worden bewaakt. ,,Dat is een lange zit, maar vanuit de auto kunnen wij veel administratie op de laptop doen. Je zit dus niet niets te doen."

 

DIEVEN GEPAKT Al met al waren het weer drukke dagen voor de agenten in Veenendaal. Waar veel inwoners van de gemeente momenteel vakantie vieren, houden zij hun oren en ogen in de stad op.

,,Vooral op woninginbrekers zijn we extra alert. Mooi dat wij er twee hebben gepakt."

Label:

Prio (V)een