• Femke Muit: ,,Het gaat om bewustwording, zo krijgen we een mooier Veenendaal.”

    Aart Aalbers

Present komt achter de voordeur

VEENENDAAL De Stichting Present is een sociale onderneming met door het land tegen de tachtig zelfstandige organisaties, vanaf 2013 onder meer in Veenendaal. Een franchiseformule. ,,Present slaat een brug tussen mensen die vrijwillig hulp willen geven en zij die hulp kunnen gebruiken. Zo bouwt Present aan een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien. Een burgerinitiatief dat zich heeft ontwikkeld tot een sociale onderneming.”

Gerard van Wijk

Algemeen coördinator in Veenendaal is Femke Muit (52). ,,Het mooie is dat we achter de voordeur komen, dat maakt onze stichting uniek. Het is een gat in de markt en wij hebben daar de juiste mensen voor.” Uit vooronderzoek bleek volgens Muit dat er behoefte is aan een verbindende schakel tussen mensen die bereid zijn zich in te zetten voor een ander en de samenleving. Groepen kunnen op een door hen bepaald tijdstip een project uitvoeren waarvan ze eerder hebben aangegeven dat ze het leuk vinden.”

ZEVENSTAPPENPLAN Dat kan een éénmalige inzet zijn, in groepsverband. De mensen van Present deinzen nergens voor terug: behangen, schilderen, de tuin doen, laminaat leggen en soms een totale make-over van een woning. Het kan ook een avondje met iemand naar de bios zijn, omdat de zorg daarvoor geen tijd heeft. De beoordeling van wie daarvoor in aanmerking komt doet de zorgverlening. ,,Wij maken het mogelijk, wij zorgen voor de activiteit”, aldus Muit. Dat gaat via een zevenstappenplan, waarbij onder andere op locatie de verwachtingen van aanbod en vraag helder moeten worden. ,,Het gaat daarbij om de zelfwaardering van de hulpvrager, gelijkwaardigheid van beide partijen. De zorgverlener is er om de hulpontvanger te begeleiden.”

KWETSBAAR De activiteiten worden ingebed in de professionele zorgverlening. Er moet, anders gezegd, als het even kan een structurele verandering teweeg zijn gebracht. Dat geldt bijvoorbeeld bij een opruimactie omdat er in een huis niet meer gewoon te leven was. ,,Het is van belang dat de zorgverlening tijd vrijmaakt voor Present. De hulpontvanger is een kwetsbaar persoon, er komt een groep vrijwilligers bij je over de vloer en de zorgverlener kan dat aansturen. Er is een enorme vraag naar deze vorm van hulpverlening en er is ook veel potentie bij mensen die iets voor een ander willen doen.”

Vorig jaar had Present in Veenendaal 48 projecten, waarvan 35 van praktische aard en de overige projecten met een sociale achtergrond. Waarvan 27 achter de voordeur. Ook Patrimonium woonservice heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Zij gaat Present vanaf dit jaar structureel steunen. Nieuw is ook dat bedrijven een partnerschap met Present sluiten. ,,Medewerkers krijgen van de baas vrij om een project te doen. Het gaat om bewustwording, zo krijgen we een mooier Veenendaal.”