• De organisatie van de PrattenburgRun hoopt en gokt op zo'n 200 deelnemers.

    PrattenburgRun

PrattenburgRun wil groter worden

VEENENDAAL Hardlopen door de Prattenburgse bossen en starten en finishen voor het kasteel. Het moeten op zaterdag 13 oktober weer de hoofdingrediënten worden van de PrattenburgRun. Het evenement wordt voor de vijfde keer gehouden en gokt op flink wat deelnemers. ,,We hebben nu ook een trailrun uitgezet."

Jeroen van der Veer

Het landgoed Prattenburg kent een oppervlakte van 430 hectare en is al sinds 1694 in het beheer bij de familie Van Asch van Wijck. Het ligt in de gemeente Rhenen en Veenendaal en de organisatie hoopt dan ook veel lopers uit deze regio naar de hardlooprun te halen: ,,Het gebied biedt veel moois. Hardlopers weten dit bos al wel te vinden, maar tijdens de run ontdekt men plekjes die nog niet bij iedereen bekend waren", aldus Jac van der Laan.

UITBREIDING De run wordt aankomende editie voor de vijfde keer gelopen en de organisatie is daar maar wat blij mee. De opbrengst is namelijk bedoeld om het bos een opknapbeurt te geven. Zo werd in het verleden met het geld al een beleefpad gerealiseerd en is er daardoor ook een trimbaan in het bosrijke gebied gekomen. ,,Daarnaast is er een rolstoelvriendelijk pad aangelegd en aankomende editie willen wij het geld gebruiken om dit uit te breiden. Samen kunnen we dit gebied nog mooier maken."

TRAILRUN De PrattenburgRun is dit jaar niet verdeeld over twee onderdelen, maar het zullen er drie zijn. De voormalige vijf en tien kilometer blijven hetzelfde en daar is een trailrun van 12,5 kilometer aan toegevoegd.
,,De route heb ik samen met mijn zoon uitgestippeld en het is een mooi parcours geworden", spreekt Gerard Koopmans trots. Hij is mede verantwoordelijk voor Prattenburg en kent daardoor het gebied op zijn duimpje. ,,De trailrun gaat langs plekjes die de bezoeker niet vaak heeft gezien. Daarnaast is het een pittige parcours, omdat je vals omhoog loopt. Dat ga je dus zeker aan de kuitjes voelen. Een voordeel, je loopt de berg ook weer af."

GRATIS VOOR KINDEREN Net als ieder jaar is er voor de loopafstanden ook een warming-up voor het kasteel. Vervolgens starten de renners van de 5 en 10 kilometer tegelijk en worden ze bij het monumentale Kasteel Prattenburg 'weggeschoten' door Vicky van Asch van Wijck. ,,We hebben dit jaar ook een elektronisch tijdwaarnemingssysteem", aldus Van der Laan. ,,We doen er alles aan om elke keer een stukje professioneler te worden."
De Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg vindt het belangrijk dat ook de jeugd sport en kennismaakt met de natuur en daarom kunnen kinderen tot 15 jaar gratis meelopen. ,,Voor hun deelname draagt de stichting vijf euro per kind bij aan de uitbreiding van het beleefpad en het trimparcours", aldus Koopmans.

INFORMATIE Kijk voor meer informatie op www.prattenburgrun.nl.